Нов етап в сближаването на физическия и виртуалния свят. Компанията

...
Нов етап в сближаването на физическия и виртуалния свят. Компанията
Коментари Харесай

Фейсбук вече е Метавселена: Каква е мисията на компанията

Нов стадий в доближаването на физическия и виртуалния свят. Компанията Facebook промени името си на Мета, което е част от проектите на Марк Зукърбърг за създаване на Метавселена. Платформите Facebook, Инстаграм и Уотсъп резервират названията си.

Смяната на името на компанията идва след серия от кавги, свързани с репутацията ѝ. Фирмен трик ли е това или опит на Зукърбърг за бягство в Метавселената.

Дигитален свят, построен върху персоналния, аватари, виртуални офиси, домове, градове. Едно безпределно виртуално пространство, в което границите изчезват, а общуването от отдалеченост е с чувство за непосредственост и наличие. Това е виртуалната галактика, която желае да сътвори компанията Мета.

" За да отразява кои сме ние и какво се надяваме да изградим, горделив съм да разглася, че нашата компания към този момент е Мета. Мисията ни остава същата - да свързва хората ", съобщи Марк Зукърбърг, изпълнителен шеф на Facebook.

Според изчисленията на Зукърбърг за 10 години Метавселената ще има 1 милиард консуматори.

" От в този момент нататък първо ще бъде Метавселена, а не - Facebook ", добави Марк Зукърбърг.

Платформата ще дава опция за основаване на аватари, създаване на цифрови пространства, за прекарване на действителния живот в изцяло виртуална среда. За построяването на Метавселената компанията ще направи вложения за 10 милиарда $. В Европа ще бъдат открити 10 хиляди работни места.

" Това, което направиха, в действителност е безразсъдно. Потребителите имат големи упования ", добави Дейвид Акър, маркетингов експерт.

Facebook не е първата компания, която сменя името си. Google го направи през 2015-а, като се преименува на Алфабет. Кризата с репутацията на Facebook, обаче, се задълбочи през последните седмици - с разкритията на някогашна служителка, че пред компанията стои ползата за облага, а не ползите на потребителите. От години Facebook е подложен на критика поради пазарната си мощност, логаритмите си и контрола върху злоупотребите.

" Стартирането на нова марка в подобен миг е извънредно рисковано. За доста хора Зукърбърг е като Магьосника от Оз. Той гледа в бъдещето, само че не и към сегашните проблеми на Facebook ", разяснява маркетинговият експерт Алън Адамсън.

Само преди няколко седмици Facebook претърпя най-големия срив в системата си. Разследва се и резултатът на Инстаграм върху младите консуматори.

" Винаги има още нещо, което може да бъде построено. Винаги има още една глава от историята. Думата " мета " произлиза от гръцки и значи " оттатък ", сподели още Марк Зукърбърг.

Борсите към този момент реагираха на промяната на името - с повишаване на акциите на компанията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР