Нов допинг случай е на път да остави България само

...
Нов допинг случай е на път да остави България само
Коментари Харесай

България може да остане само с един щангист за Игрите в Токио?

Нов допинг случай е на път да остави България единствено с един щангист на олимпийските игри в Токио 2020. Националът Юндер Бейтула е нарушил антидопинговите правила и е със спрени спортни права, оповестява журналистът Делян Кючуков в своя публикация във вестник " Сега ".

На своя уебсайт интернационалната федерация хо повдигане на тежести (IWF) разгласява изказване на самостоятелната интернационална организация за тестване (ITA), съгласно което Бейтула е подал неверна информация за местонахождението си и е отказал да даде допинг проба на 29 декември 2020 година
 Япония ще следи зорко спортисти и публицисти по време на Игрите
Япония ще следи зорко спортисти и публицисти по време на Игрите

Системата за мониторинг няма да бъде употребена за всяко настрана придвижване на гостите

" Г-н Бейтула е дал неверна информация за местонахождението на ITA и по-късно, когато е бил локализиран, е отказал да даде проба (...). Затова господин Бейтула е упрекнат в осъществяване на нарушавания на член 2.3 (Избягване и отвод от взимане на проби) и член 2.5 (Нарушаване или опит за подправяне на която и да е част от допинг контрола) от Антидопинговите правила на IWF. Спортистът е осведомен за случая и краткотрайно е спрян до разрешаване на въпроса ", се споделя в известието.

Това е второ допинг нарушаване на Бейтула, който се класира 6-и в кат. 81 кг на европейското състезание в Москва тази пролет и завоюва бронзов орден в изтласкването на международното в Патая 2019. Той изтърпя 2-годишна дисквалификация (2013-15) поради приложимост на анаболни стероиди.

29-годишният щангист от Добрич бе и един от четиримата ни национали, които съумяха да влязат в Топ 12 на олимпийските класации в своите категории и да са в зоната на присъединяване в Токио. От тях обаче старши треньорът Иван Иванов избра за олимпийдата Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг), тъй като страната ни има право единствено на две квоти.

Последното е реалност поради олимпийската квалификационна система. Според нея страните с повече допинг нарушавания след игрите в Пекин`08 подлежат на орязване на тимовете за Токио. " Чистите " (с до 9 допинг случая от Пекин`08 насам) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени) на игрите в японската столица. Тези с сред 10 и 19 уличени след Пекин`08 - могат да пратят по 2-ма мъже и 2 дами, а тези с по повече от 19 - единствено на по един мъж и една жена.

България бе навръх границата с 19 допинг случая. Последният бе на Тодор Йорданов, който не е национал, само че бе махленски по време на съревнование в немската бундеслига през предходната година. Той бе осъден публично едвам през март 2021.

Точно бавните процедури при сходни случаи може да " спасят " втората българска квота в този момент, тъй като до момента в който не завърши делото по проблема с Бейтула, той публично няма да се води осъден. Това обаче е слаба вяра.

" Получихме писмото от IWF. Много неприятна вест. Имало е някакво разминаване сред Бейтула и пристигналите чиновници на ITA. Ще се опитаме да изясним всичко и да защитим нашия щангист. Трябва да предоставим мнение до 30 юни, след което вероятно казусът ще се взема решение. Надяваме се на позитивна развръзка ", разяснява треньорът Иван Иванов.
 Божидар Андреев и Христо Христов ще бранят достойнството на българските щанги в Токио
Божидар Андреев и Христо Христов ще бранят достойнството на българските щанги в Токио

Федерацията взе своето решение
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР