Нов доклад показа как хиляди инвазивни видове унищожават екосистемите по

...
Нов доклад показа как хиляди инвазивни видове унищожават екосистемите по
Коментари Харесай

Учените издават отрезвяващо предупреждение за инвазивните видове, които сеят хаос в нашите общности: „Изключително скъпа грешка“

Нов отчет сподели по какъв начин хиляди инвазивни типове унищожават екосистемите по целия свят – с ужасни последствия за околната среда, хората опазване на здравето и нашите доставки на храна и вода.

Данните, събрани от интернационален конгломерат от учени, разкриха тревожния проблем и евентуалните решения, които можем да предприемем за битка с него.

Какво се случва?

След повече от четири години събиране на проучвания, Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги разгласява обстоен отчет, формиран от 86 специалисти от 49 страни. Техният запис разказва отрезвяващия размер на разноските и вредите, породени от инвазивни типове в международен мащаб.

Докладът предизвестява за „ многомилиардни загуби и изгубване “ с стопански разноски, надхвърлящи 400 милиарда $ годишно, съгласно El Paîs.

Инвазивните типове се вкарват от хората посредством пътешестване и търговия, съзнателно или несъзнателно прекъсване на стоп, до момента в който хора и артикули се движат по света. Някои типове бяха въведени като домашни любимци или злощастни опити за биоконтрол, които бързо излязоха отвън надзор.

От почти 37 000 открити неместни типа, 3500 се смятат за нездравословни и инвазивни. Водният зюмбюл — южноамериканско растение, което пораства бързо и запушва водните пътища — оглавява листата с растителни и скотски типове, които сеят безпорядък на всеки континент.

Защо отчетът е обезпокоителен?

Инвазивните типове са съществена причина за загуба на биоразнообразие, проблем, който заплашва способността на планетата да поддържа живот. Стабилното биоразнообразие е от значително значение за поддържане на способността ни да произвеждаме задоволително храна, с цел да изхранваме възходящото население, а инвазивните типове са един от петте основни фактора, намаляващи световното биоразнообразие.

Инвазивните типове изпреварват локалните растения и животни за запаси като храна или вода и липсват естествени хищници или паразити, които биха държали популацията под надзор.

Водният зюмбюл да вземем за пример пречи на растенията, растящи под него, да получат жизненоважна слънчева светлина. След това тези растения се разлагат, като изразходват О2 във водата и убиват рибите.

Биологичното настъпление от растения и животни може също да навреди на човешкото здраве посредством разпространяване на заболявания, понижаване на сигурността на храните и водата и пречи на поминъка на хората и стопанската система развиване.

Какво се прави?

Въпреки че оферират евентуални решения, създателите са безапелационни, че актуалните ограничения са незадоволителни за справяне с този проблем. The Washington Post означи, въз основа на отчета, че „ единствено към една шеста от нациите в света [имат] закони или разпореждания по отношение на книгите, отнасящи се до инвазивните растения и животни “, а Science заяви, че съвсем половината от всички страни не влагат в ръководството инвазивни типове.

„ Би било извънредно скъпа неточност да преглеждаме биологичните нашествия единствено като проблем на някой различен “, сподели в изказване Анибал Паушар, един от създателите на отчета.

Превенцията е най-ефективният и доходоносен вид, само че методите за премахване, ограничение и надзор са постигнали триумф.

За да се оправят с инвазивните типове, създателите на отчета поучават държавните управления и организациите да рационализират политиките, да усилят обществеността информираност и ангажираност посредством цивилен научни начинания и шерване на значима информация, с цел да помогнем за запълване на пропуските в знанията.

Междувременно ние можем да създадем своята част, като се застъпим за политики и стратегии, които пазят биоразнообразието, научаваме за инвазивни типове и обръщаме внимание внимание, когато избираме нови растения за нашите дворове.

Присъединете се към нашия безвъзмезден бюлетин за готини вести и готини препоръки , които улесняват да си помогнете до момента в който помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР