Нов доклад на предупреждава за три взаимосвързани кризи, водещи до

...
Нов доклад на предупреждава за три взаимосвързани кризи, водещи до
Коментари Харесай

Хората сами унищожават планетата, според доклад на ООН

Нов отчет на предизвестява за три взаимосвързани рецесии, водещи до съсипия на нашата планета - климатичните промени, загуба на биоразнообразие и замърсяване на околната среда , осведоми. Според отчета човечеството прави от Земята място, в което все по-трудно се живее. Светът би трябвало да предприеме незабавни ограничения и да организира дълбоки промени в обществото, в стопанската система и във всекидневния живот, с цел да спре разрухата.
За разлика от други отчети на Организация на обединените нации, които се съсредоточаваха единствено върху една основна тематика и избягваха да дават препоръки на международните водачи какви дейности да подхващат, при този съществува огромна разлика. В него са прегледани три взаимосвързани рецесии на околната среда и се показва какво тъкмо би трябвало да се промени. Тези насоки поучават какво би трябвало да подхващат държавните управления в данъчната си система, по какъв начин страните да регистрират брутния си вътрешен артикул, по какъв начин те да добиват сила. Акцентира се върху това по какъв начин хората се придвижват, по какъв начин се занимават с лов на риба и фермерство, както и с какво се хранят.  " Без помощта на природата, ние няма да процъфтим, даже няма да оживеем. Прекалено дълго време обявихме безсмислена и самоубийствена война на природата. В резултат на това породиха три взаимосвързани рецесии ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
 Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и съответни стъпки? Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и съответни стъпки?
" Проблемите, свързани с ръководството на отпадъците, порастват с увеличение на потреблението и индустриализацията. Също по този начин, пред Българи...
Заглавието на 168-страничния отчет на Организация на обединените нации е индикативен в това отношение " Да сключим мир с природата " . " Нашите деца и техните деца ще наследят свят на рискови метеорологични феномени, на повишаване на равнището на океаните, на фрапантна загуба на растения и животни, хранителна и водна неустойчивост и възходяща опасност от бъдещи пандемии ", написа основният създател на отчета сър Робърт Уотсън. В предишното под негово управление се изготвяха отчетите на Организация на обединените нации за климатичните промени и за загубата на биоразнообразие.
В отчета се разгласява плетеница от стряскащи статистики. Земята е на път да добави в допълнение стопляне на климата от 1,9 градуса, надалеч повече от задачите, контрактувани в Парижкото съглашение. Всяка година 9 000 000 души умират поради замърсяването на околната среда.  Около 1 000 000 от съществуващите 8 000 000 типове растения и животни са застрашени от изгубване. Около 400 000 000 тона тежки метали, токсични артикули и други промишлени боклуци, са изхвърляни във водите на света всяка година. Над 3 милиарда души са наранени от изтощаването на почвите, и единствено 15% от земната суша остава незасегната. Около 60% от рибните ресурси са подложени на свръхулов. Съществуват над 400 водни зони, лишени от О2, избрани като " мъртви зони " а замърсяването с пластмаси се е нараснало десетократно от 1980 година
Според отчета всички тези неподходящи фактори ще се стоварят върху нас самите. Проблемите на планетата са толкоз взаимосвързани, че са нужни общи координирани старания, с цел да бъдат решени. Сега не е време за еднопосочно мислене и замитане на проблемите.Докладът упорства за преустановяване потреблението на изкопаеми горива и отпущането на 5 трилиона $ дотации за тази цел. Препоръчва се държавните управления да вземат поради и природата, като я прибавят към брутния си вътрешен артикул при оценката на стопанските системи си. Хората и страните би трябвало да се настроят от смяна на природата към смяна на обществената и икономическата тъкан на обществото, с цел да оцелеят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР