Нов договор за организиране на реципрочни изложби с Лувъра подписаха

...
Нов договор за организиране на реципрочни изложби с Лувъра подписаха
Коментари Харесай

Нов договор с Лувъра подписаха Боил Банов и Жан-Люк Мартинез

Нов контракт за образуване на реципрочни изложения с Лувъра подписаха министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея " Лувър " Жан-Люк Мартинез . Това стана на публична гала в посолството ни в Париж, оповестиха от Министерството на културата.

Договорът планува представянето ни в Лувъра с нова галерия на български културни полезности с акцент интервала на Първото Българско царство през 2018 година, както и през 2019 година - показване на историята ни от 16-17 век.

На събитието участваха посланикът на страната ни във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков , шефът на културния ни институт в Париж Диана Игнатова , шефът на стратегия за проучване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис . Заедно с тях бяха и шефът на същия Департамент - Франсоаз Готие , дипломатическият консултант на Мартинез Алберто Виал, както и ръководителят на Комисията по културата и медиите в българския парламент Вежди Рашидов , шефът на Националната изложба Слава Иванова , началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова, шефовете на дирекции във ведомството - доктор Венцислав Велев и проектант Уляна Малеева .

В приветствието си към всички посетители българският дипломат Ангел Чолаков назова дипломатическата ни задача " клуб на интелектуалците ".

Министър Банов дефинира подписването като жест към страната ни , защото Лувърът е институция, която стои над страните. От своя страна Рашидов приветства управлението на международния музей за опцията да представим неповторимото си завещание пред света и благодари за приемствеността.

Директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез поздрави Вежди Рашидов и Боил Банов за положителните културни връзки с Франция , които са основали и в този момент надграждат. Той показа, че се радва, че могат да покажат и български творби в Лувъра и посочи активността на Александър Баралис, който с работата си е към този момент повече българин и поддържа този пламък на обмена . " За нас, французите, е късмет, че можем да допринесем за представянето на България пред света ", посочи президентът на Лувъра.

Очаква се в Лувъра да бъдат показани находките, които в този момент се откриват при взаимните археологически изследвания в Аполония Понтика (Созопол). Във връзка с европредседателството ни се приготвя галерия с акцент Преславското богатство , както и плануваното за 2019 година показване на българската история от интервала 16-17 век.

" Разбира се, ние ще продължаваме да описваме за другите столетия в българската история . Важно е да има продан сред страните ни, да се опознаем, само че и да представяме европейската просвета пред света ", добави президентът на Лувъра.

Посланик Чолаков разгласи решението на българския президент Румен Радев да бъдат наградени с медал " Кирил и Методий " президент-директорът на Музея " Лувър " Жан-Люк Мартинез и шефът на програмата за проучване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис . Двамата бяха отличени за техните изключителни заслуги за развиването на българо-френските културни връзки в региона на културно-историческото завещание.

 Боил Банов подписва контракт с Лувъра
Боил Банов подписва контракт с Лувъра

Банов ще взе участие и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова

Припомняме, че през 2012 година Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата, подписа първото петгодишно съглашение с Лувъра . То направи допустимо България за първи път в историята си да бъде показана в международния Музей и милиони гости да видят неповторимата експозиция " Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България ".

Във втория си мандат като министър на културата, на 31 март 2016 година, Вежди Рашидов подписа нов петгодишен контракт с музея . Предложението е идната българска галерия бъде " Епохата на българските царе от 9 до 13 век ". Тогава е контрактувано и в София да бъде показана експозиция от Лувъра, която да включва 60 скъпи живописни платна от Ренесанса .

Днешното Споразумение е продължение на договореностите от 2016 година за образуване на нови български изложения в Лувъра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР