Нов диспечерски център в Пловдив ще управлява и контролира 60

...
Нов диспечерски център в Пловдив ще управлява и контролира 60
Коментари Харесай

Суперкомпютри в Пловдив следят качеството на тока в девет об...

Нов диспечерски център в Пловдив ще ръководи и управлява 60 000 кв. мрежа ниско и приблизително напрежение на ЕВН Електроразпределение ЮГ. Обектът беше публично открит през днешния ден, а инвестицията е за 4 милиона лв.. Диспечерският център се намира на Карловско шосе, на терена на ЕВН Топлофикация, и ще интегрира работата на два съществуващи – досегашният на ул. „ Христо Г.Данов “ и този в Стара Загора.



Ако би трябвало да разбираем разбираемо какъв брой е значим този център за активността ни, можем да създадем следното съпоставяне – в случай че електроразпределителната система е човешкото тяло, електропроводите са вените, централите – сърцето, то диспечерският център е мозъкът, уточни Александър Сипек, районен управител на ЕВН за България. Служителите в него – към 40 души, са едни от най-високо квалифицираните и опитни и тяхната работа е да наблюдават отдалечено къде има повреди, къде механически екипи към този момент ряботят и какво е качеството на тока на територията на девет области в България, където е лицензионната територия на ЕВН.

Сградата на Карловско шосе е една от най-сигурните места в Пловдив, стана ясно при обиколката на центъра. Той е планиран и построен със засилени ограничения за сигурност, сигурност и надзор на достъпа. IT-системите са най-малко два пъти резервирани, с цел да се избегне пробив.



На формалното разкриване участва регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, който направи връзка с вложенията в района точно със сигурността на енергийната система и цената на тока за бизнеса. От името на кмета Здравко Димитров заместникът му Тодор Чонов подари икона на Дева Мария. Зам.министърът на енергетиката Мирослав Дамянов пък регистрира, че тук оборудването е последна дума на техниката и с носталгия напомни, че професионалният му път е включвал и позицията диспечер.

С новата инвестиция в модерния диспечерски център, вложенията на ЕВН единствено в града възлизат на към 40 милиона лв..

Снимки от Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР