Нов ден, нови проблеми с Windows... Емил Василев 18:18 |

...
Нов ден, нови проблеми с Windows... Емил Василев 18:18 |
Коментари Харесай

Microsoft обвинява бъгава актуализация за автоматичното инсталиране на Copilot на устройства с Windows 11

Нов ден, нови проблеми с Windows...

Емил Василев 18:18 | 17.04.2024 2 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 11:19 | 15.04.2024

НАСА е на път да разгласи значима вест, обвързвана с Марс

КосмосЕмил Василев - 19:06 | 16.04.2024

Преоткриване на Вселената: Космосът не е това, което сме си представяли, че е

IT НовиниДаниел Десподов - 10:45 | 17.04.2024

Най-неочаквано ръководителят на Роскосмос съобщи пред медиите, че новата съветска ракета ще засрами Falcon 9, само че има една измама

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В края на предишния месец потребителите на Windows 11 започнаха да оповестяват, че Microsoft автоматизирано конфигурира приложението Copilot на техните компютри без да ги уведомява. Новината сътвори огромно комплициране. Много консуматори се питаха дали компанията събира данни за тях с тайното инсталиране на новото приложение.

Сега обаче компанията разгласява публично изказване, в което от компанията упрекват актуализация за казуса потвърждавайки, че тя е резултат от погрешно инсталиране на друга функционалност.

В формален документ за поддръжка на своя уеб страница Microsoft прецизира, че актуализациите на браузъра Edge (версия 123.0.2420.65), пуснати на 28 март 2024 година, „ погрешно конфигурират нов пакет (MSIX), наименуван „ Microsoft chat provider for Copilot in Windows “ на устройства с Windows. В резултат на това приложението Microsoft Copilot може да се появи в менюто „ Инсталирани приложения “ в „ Настройки “.

В обявата се изяснява също, че автоматизирано конфигурираното приложение Copilot не работи във фонов режим, нито извършва някакъв код или развой. То също по този начин не събира и не предава никакъв тип данни. Microsoft твърди още, че погрешно инсталираният пакет е имал за цел да приготви определени компютри с Windows 11 за бъдещо активиране на Copilot. Явно той не е бил предопределен за всички устройства.

Компанията също по този начин даде обещание да отстрани неработещото приложение от засегнатите компютри с бъдеща актуализация.

Изненадващото разкриване на приложението Copilot докара до митинги от страна на потребителите, доста от които се организираха в обществените мрежи и онлайн форумите, с цел да изразят опасения дали то не е част от проектите на Microsoft да събира още повече данни за своите клиенти.

При следствието обаче се откри, че новото приложение има 0 байта данни и няма никаква функционалност. За благополучие, потребителите можеха да деинсталират приложението, като просто употребяват вградената в Windows алтернатива „ Деинсталиране “. Това обаче не попречи на хората да изразят недоволството си от това, че Microsoft конфигурира програмен продукт на техните устройства без тяхно позволение.

Дори след десетилетия на развиване, актуализациите на Windows остават призрачен сън за доста консуматори. Те постоянно вредят повече, в сравнение с оказват помощ. По-рано тази година Microsoft пусна друга актуализация на Edge, която водеше до Out of Memory (OOM) неточности даже при системи с задоволително памет. В последна сметка компанията изтегли актуализацията и съобщи, че повода за грешката е скоро отпаднала функционалност на Defender.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР