Нов държавен орган ще бъде създаден специално да следи за

...
Нов държавен орган ще бъде създаден специално да следи за
Коментари Харесай

Нов държавен орган ще бори катастрофите на пътя

Нов държавен орган ще бъде основан особено да следи за сигурността по пътищата, с цел да бъдат избегнати тежки произшествия като този край Своге.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет откакто министрите, отраслови институции и представители на Института по пътна сигурност разискаха каква да бъде предварителната защита против сходни нещастия.

" Дискутирахме по какъв начин би трябвало да се промени целият корпус на държавното ръководство по тематиката пътна сигурност. Всички сме единомислещи, че смяна би трябвало. Това, което взехме като кардинално решение през днешния ден: всички служби и функционалности, които имат отношение по тематиката - които се намират в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на превоза, в Министерството на районното развиване, Агенция " Пътна инфраструктура ", други ведомства, включително и МОН, да се консолидират в една структура с директни отговорности, свързани с политиката за пътна сигурност ", сподели Дончев.

По думите му по този метод ще се избегне " типичното, изключително в сериозна обстановка, делене на отговорностите " и няма да изниква въпросът кое от всички ведомства е най-отговорно за нередности и произшествия.

" Логиката не е да изземем функционалности. Бързам да кажа, че КАТ си остава в Министерство на вътрешните работи. Това ще е звено, което да упражнява мощен надзор във връзка с всички останали държавни служби ", изясни още Дончев. 

Той добави, че това ще бъде напълно нова конструкция с съсредоточаване на пълномощия. Новото звено - държавна организация или комисия- няма да бъде на послушание на нито едно министерство, а евентуално непосредствено на Министерския съвет.

Разговори за основаването на контролния орган стартират през днешния ден. За него няма да бъдат откривани нови щатни бройки, ще се употребяват експерти за сметка на отрасловите ведомства, посочи вицепремиерът.

Богдан Милков от Института по пътна сигурност приветства стъпката и сподели, че казусът с ПТП-тата не е политически, само че може да бъде позволен с политически средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР