Нов дълг за 2,250 млрд. евро бе поет от международните

...
Нов дълг за 2,250 млрд. евро бе поет от международните
Коментари Харесай

България c нов дълг за над 2,2 млрд. евро

Нов дълг за 2,250 милиарда евро бе стихотворец от интернационалните пазари, оповестиха от Министерството на финансите. Емисията бе предстояща, защото страната ни се нуждае от дългово финансиране за покриване на недостига и остарели отговорности. 

Облигациите са в два транша. Единият е за 7-годишни бумаги в размер от милиард и половина евро и лихвен ваучър 4,125%.

Останалите са със срочност от 12 години, лихвеният ваучър е 4,625%. Тези стойности отразяват цената, която страната заплаща, с цел да употребява дълговия запас. Колкото по-високи са тези стойности, толкоз по-неблагоприятни са изискванията за България.

" Резултатът отразява трендовете на интернационалните пазари за повишаване на паричния запас в изискванията на световна икономическа и политическа неустановеност “, разяснява министър Росица Велкова, представена от пресцентъра на финансовото министерство. Пазарни анализатори от дълго време предизвестяват, че забавянето на външната дългова емисия вреди на страната ни, тъй като пазарните условия се стягат.

По закон тази година можем да поемем общ нов дълг до 10,300 милиарда лв.. Милиард и 800 милиона лв. към този момент бяха поети от вътрешния пазар, а преди дни финансовото министерство изпрати календар за предстоящите вътрешни излъчвания. Ново излизане на външните пазари до края на годината няма да има, допълват от ведомството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР