Нов борд на Държавната консолидационна компания, с намалени н половина

...
Нов борд на Държавната консолидационна компания, с намалени н половина
Коментари Харесай

Нов борд, намалени заплати и съкращаване на разходите в ДКК

Нов ръб на Държавната консолидационна компания, с понижени н половина заплати и редуциране на представителни разноски, разгласи министърът на стопанската система Богдан Богданов. Той упрекна предходното управление на ДКК в липса на годишни финансови доклади и бизнес стратегии на фона на безпричинно високи месечни хонорари. Н

Министърът на стопанската система орязва заплатите в ДКК от септември, като част от оздравителната стратегия на компанията.

" Говорим от порядъка на 50% ще бъдат понижени възнагражденията както на представителите на бордовете, по този начин и на изпълнителните шефове ", съобщи министър Богданов.

Причината за тази мярка са големите хонорари, които са получавали членове в борда на ДКК и шефовете на дъщерните ѝ компании.

" Заплати сред 12 000 и 14 000 лева на месец, доста над министерската заплата. Някои от тези заплати са близки или над заплатата даже на премиера ", уточни министърът на стопанската система.

Бившият началник на ДКК Венцислав Димитров отхвърли обвиняванията.

" В борда на шефовете ние нямаме право и законът не ни разрешава да гласуваме хонорари. Те са функционалност на закона, а възнагражденията са функционалност на финансовите резултатите на предприятията. Бих споделил, че това че сме получавали високи хонорари, значи единствено, че добре сме си изпълнили работата за която сме ангажирани ".

Димитров предизвести, че решението на министър Богданов да освободи ненадейно в петък борда на ДКК ще има последствия.

" Ние сме минали конкурс, с 5-годишен мандат, и решението на министъра от предишния петък най-малкото е смущаващо от позиция на това, че биха могли да зародят вреди за Държавната консолидационна компания. На база на претенциите на сътрудниците от Съвета на шефовете, в това число и от мен за пропуснати изгоди за останалите 4 години. Това е една наклонност, която е посочена и в правосъдната процедура и това е нещо, от което по-скоро би трябвало да се тормози държавното управление, а не това, че законодателят ни е дал своя вот такива пари ".

В ДКК се редуцират фрапантно - до 5000 лв. - и представителните разноски.

" Последният изпълнителен шеф в края на годината, декември месец, изхарчва 19 844 лева за представителни разноски, за 1 месец, първия му месец на ръководство ", уточни министър Богдан Богданов.

Според някогашния началник на ДКК министърът се е объркал.

" Тези средства, които разяснява министър Богданов, това е преходно директорски, което с решение на Борда на ДКК е освободено, откакто са установени тези проблеми ", разяснява Венцислав Димитров.

Богданов изясни, че новият ръб е краткотрайно назначен до конкурс за нов. Затова и не бил съветван политически.

" До 6 месеца ние ще организираме конкурс, транспарантен, с който да предлагаме новия екип, който би поел ДКК и да управлява сдруженията под него по-късно. Не сме имали съвещания, било то политически, парламентарни и така нататък за избор на съответния екип, който през днешния ден ви представям ".

Така той отговори задочно на , че се вършат назначения, които не са съветвани с ГЕРБ, които заплашват стабилността на сглобката
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР