Нов български университет открива днес аудитория на името на доц.

...
Нов български университет открива днес аудитория на името на доц.
Коментари Харесай

НБУ именува аудитория на доц. Кристиан Таков, след като Софийският университет отказа

Нов български университет открива през днешния ден публика на името на доцент Кристиан Таков, откакто Софийският университет отхвърли да направи това. В СУ юристът - борил се за пълноценна правосъдна промяна, която да пресече корупционния модел в страната - преподаваше до кончината си. Доц. Таков умря на 11 юли 2017 година Ако беше измежду нас, през днешния ден той щеше да навърши 53 години.
 Разбирам преподавателите, които са срещу публика  Не, няма да има зала на името на доцент Кристиан Таков. Преподаватели в СУ не го желаят  Доц. Кристиан Таков: Послания, препоръки, мемоари (текст и видео)  Срещу нас са хора, които назовават честността
Аудитория на името на доцент Таков, един от стожерите на студентските митинги от 2013 година, отприщени от премиера Пламен Орешарски с номинацията на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС, поискаха над 4200 души в петиция, инициирана от журналистката Татяна Ваксберг. За това упорстваха и представители на студентите в Академичния съвет на Софийския университет. " Не " първо сподели Юридическият факултет на СУ, а по-късно - и университетският му съвет. " Как Кристиан Таков е живял измежду тези хора ", възкликва Ваксберг, която участва на съвещанието на Апелативен съд и след това споделя усещанията си.

Мотивите за отхвърли са, че имало доста заслужили адвокати, че настояването натрапвало " пищност и показност ", с което се съсипвала паметта на Кристиан Таков, до момента в който благородните преподаватели в Юридическия факултет желали да я опазят от похищения. То, също така, разделяло факултета и " раздира душата " на гласуващите, тъй като ги карало да избират сред Кристиан и други адвокати.

" Скъпи другари, насреща имаме хора, които назовават честността " доверчивост ",...които не схващат, че нещо може да се прави не за пари, а за блян. " Думите са от речта на Кристиан Таков към протестиращите студенти. Отправени през 2013 година, те звучат настоящо и за събранието на Съвета, въпреки там да се събрани не толкоз " другари ", колкото хора от тези, които стоят " насреща ".

Аудитория " Доц. Кристиан Таков " се открива през днешния ден в 11 ч. на втория етаж в корпус 1 на Нов български университет. Досега е била просто публика №207.

" Инициативата на Нов български университет не е нито на приятелите, нито на околните. Никой не е ръчкал Нов български университет да вземе вярното решение. Това е напълно тяхно дело, от началото до края, въпреки че са университет, с който Кристиан Таков не е обвързван. Безкрайни благодарности на Нов български университет, че сами избраха да постъпят по този начин, че оцениха смисъла на този акт за живите адвокати, че подходиха с такт и схващане, че дадоха заслон на визията ни за честно право и на вярата ни, че за това право може да има и бъдеще. Един ден някой студент ще се обърка от материалните белези на признанието и ще разправя, че учи в университета " на Кристиан ". Ние с вас ще знаем, че това не е правилно, само че аз персонално не бих се намесвала да коригирам грешката ", написа Татяна Ваксберг към подписалите петицията.

През месец май 2018 година Нов български университет получи и архивните материали на доцент Таков, дарени им от щерка му Галя, майка ѝ Боряна Мусева и майката на Таков - Галя Йончева. Дареният списък съдържа документи от научната, преподавателската, служебната и публичната активност на доцент Таков, илюстративни и аудио-визуални материали, книги от персоналната му библиотека. Книгите са близо 80 - разнообразни издания на български закони, всички подпечатани с персоналния му екслибрис, а някои от тях – с бележки и допълнения, нанесени от ръката му. Нотната школа с определени творби на Й. С. Бах измежду тези книги е малко доказателство за друго занимание на доцент Таков – музиката.



За него Нов български университет написа още:

" Доц. Кристиан Таков е ярка фигура в актуалната българска юридическа просвета, изявен академични учител, персона с директно присъединяване в построяването на актуалното гражданско общество в България. Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет и УНСС. В Нов български университет е преподавал от 1993 до 1997 година, където през годините е изнасял и обществени лекции.

...

От документите с биографичен темперамент може да бъде проследена безспорната убеденост, с която Кристиан Таков преодолява провокациите в своя живот още от ученическа възраст – ослепителен ученик на Немската езикова гимназия, встрастен и в своето занимание – фотографията, по-късно отличен студент в Юридическия факултет на Софийския университет, запазил усърдно водените от него лекционни мемоари по Основи и история на правото (Въведение в правото, римско право), по гражданско право (история и доктрина на гражданското право, комерсиално, вещно, облигационно и финансово право) и по наказателно право.

Записки за лекции, конспекти, въпросници и проби показват документите от преподавателската активност на доцент Таков, материали от неговата хабилитация – академичното му развиване, разновидности на негови правни текстове на български и немски език – научната му активност. Ръкописните мемоари за обществени лекции, за изяви пред разнообразни медии, някои от тях водени през последните месеци от живота му, са доказателство за дейната социална активност, съдействала за спомагателната известност на юриста и преподавателя доцент Кристиан Таков.

Фотографиите в архива демонстрират доцент Таков в фамилна конюнктура, говорещ пред аудитория, по време на негови пътувания, свързани със специализации и участия в интернационалните научни конгреси, по време на разнообразни публични прояви. Тук са и фотографиите, илюстриращи навика на доцент Таков да застава самичък зад обектива – десетки негови пейзажни фотографии, фотоси на инцидентни хора, попаднали пред неговия взор по време на пътуванията му.

...

Материалите безспорно обогатяват сбирката на Университетския списък на Нов български университет, където ще бъдат съхранявани. Към този списък емфатичен интерес има от страна на департамент „ Право ”, по чиято самодейност на 7 ноември, 2018 година, от 11 часа, публика 207 в Корпус І на Нов български университет ще бъде наименувана на името на доцент Кристиан Таков ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР