Нов антикорупционен орган ще дублира функциите на съществуващи институции, а

...
Нов антикорупционен орган ще дублира функциите на съществуващи институции, а
Коментари Харесай

Лозан Панов: Нов антикорупционен орган ще дублира функциите на съществуващи институции

Нов антикорупционен орган ще дублира функционалностите на съществуващи институции, а основаването му цели заобикалянето на „ главната тема” – промяна на прокуратурата.

Такова мнение изрази ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов след среща с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание.

Българска социалистическа партия сложи три условия за антикорупционния закон

Антикорупция: Радев застана с Българска социалистическа партия, какво тормози Цацаров

„ Червените” и ръководещите от ГЕРБ редом създадоха два антикорупционни закона, като и в двата се планува основаване на нова организация, която да се бори със злоупотребите по високите етажи на властта.

„ И в този момент има институции, които са способени за следствие на корупционни дейности, правят аналитични функционалности и имат задоволителен експертен капацитет да правят тази активност. Въпросът е за какво не го вършат, за какво това не се случва. С какво ще се промени всичко в страната на тематика корупция със основаването на още един подобен орган”, запита Лозан Панов.

Според него без отговор на този въпрос новата институция ще съставлява единствено „ мимикрия на реформа” за пред Брюксел.

„ Създаването на още един орган с дублиращи функционалности, без ясни механизми за надзор и отчетност на този орган, цели единствено заобикаляне на главната тематика – промяна на прокуратурата”, съобщи още ръководителят на Върховен касационен съд.

Панов и кръг от магистрати в границите на Висшия правосъден съвет поддържат линията на някогашният правосъден министър Христо Иванов, понастоящем ръководител на партията „ Да, България”, че действителната правосъдна промяна минава през лишаване на голямата власт, съсредоточена в основния прокурор.

Мнозинството във Висш съдебен съвет обаче стои зад Сотир Цацаров и на процедура правосъдния парламент битува и взима решения в непрекъсната конфликтна среда.

Протест с болтове пред Висш съдебен съвет

Инцидент с колата на шефа на Върховен касационен съд, НСО ревизира

Панов: НСО предлага S класа, на която се развиват болтовете

След срещата си с Нинова ръководителят на Върховен касационен съд въпреки всичко сподели някаква поддръжка за правосъдните хрумвания на Българска социалистическа партия. От „ столетницата” упорстват ръководителят на новото антикорупционно звено да се назначава от издигнатия от опозицията президент Румен Радев.

ГЕРБ упорстват, че България е парламентарна република и Народното събрание, където партията и съдружните й сътрудници имат мнозинсво, би трябвало да дефинира целия състав на органа.

Въпреки негативното му мнение за самата институция, Панов не вижда проблем шефът й да се назначава от Радев.

„ Няма законова спънка това да прави президентът. Той е равно далечен от всички управляващи и органът, който се пробва да бъде основан ще проверява в това число представители на Народното събрание “, изясни Панов.

Той намира за разумно и президентът да носи отговорността за основното предопределение.

„ Едно е отговорността да се поеме от един групов орган, друго е да се поеме еднолично от някой, който ще носи отговорност и за това, което е предложил като предопределение “, счита магистратът.

„ Този орган, в случай че се сътвори би трябвало да има проверяващи функционалности. Всякакъв боязън, че ще употребяват СРС-та и няма да има надзор са неоснователни “, добави ръководителят на Върховен касационен съд.

Българска социалистическа партия упорстват новото антикорупционно звено да има по-големи проверяващи функционалности.

Депутат от ГЕРБ изнудвал търговец за суджук за премиера

Депутат от Българска социалистическа партия с обвиняване за търговия с избор

„ Това, което предлагаме не дублира работата на тези органи, а привнася нещо ново - следствието. Тези органи събират и проучват информация, само че не проверяват “, посочи Нинова след срещата си с Панов. По думите й, Българска социалистическа партия няма по какъв начин да поддържат "по-комплексна промяна ", обхващаща прокуратурата, тъй като партията има политическо решение против промени в Конституцията.

„ Ние не вършим закон за един мандат. Сега президент е Румен Радев, по-късно ще има избори, в този момент ръководят ГЕРБ, по-късно други ще ръководят. Не го вършим единствено за сегашната обстановка, а вършим закон, който стъпва на правилото „ власт власт възпира”. Не е разумно този, който държи изпълнителната власт, той да назначава хората, които да го управляват. Това няма да сработи и няма да е обективно “, безапелационна бе тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР