Нов анализ на доклад от 70-те години на миналия век

...
Нов анализ на доклад от 70-те години на миналия век
Коментари Харесай

Прогнозата от 1972-ра, че този век ни очаква глобален колапс, може и да се окаже вярна

Нов разбор на отчет от 70-те години на предишния век открива, че прогнозата за световен колапс през сегашния век е притеснително точна.

През 1972-ра екип от Масачузетския софтуерен институт употребява компютърен модел, с цел да надникне в бъдещето на човечеството (по повеля на " Римския клуб " (Club of Rome) – интернационална група от водещи учени, учени, бизнес водачи и политици). Докладът, наименуван „ Пределите на растежа “ ( The Limits of Growth ) употребява последователен модел на динамичностите, прочут като World3, с цел да прегледа комплицираните взаимоотношения сред човешката популация, индустриалната продукция, замърсяването, производството на храни и естествените запаси на Земята.

Според модела сюжетът „ нормализиран свят “, при който световният колапс е избегнат, а виталните стандарти се запазят постоянни, би бил вероятен, само че единствено в случай че бъдат изработен трагични промени в целите и обществените полезности. Ако икономическият напредък продължи с цялостна пара, без да зачита по какъвто и да било метод околната среда, това ще докара до появяването на световно общество, страдащо от дефицит на храна и с извънредно ниско равнище на богатство.

World3 демонстрира, че е доста евентуално сюжетът „ както нормално “ да докара до световен колапс през 21-ви век. В този подтекст колапс не значи, че сходно на динозаврите човечеството ще изчезне. Учените по-скоро имат поради, че ще настъпи международна застоялост на индустриалния напредък и че човешкото богатство ще намалее доста.

Въпросният спорен теоретичен труд е посрещнат с голям брой рецензии. Нов разбор на данните обаче демонстрира, че досега прогнозите са впечатляващо точни.

Гая Херингтън, шеф на счетоводната компания KPMG, преглежда емпиричните данни от последното десетилетие и ги съпоставя с прогнозите на отчета. С помощта на новите данни тя изследва четири разнообразни вероятни сюжета: два разнообразни „ както нормално “, „ нормализиран свят “ и „ всестранна технология “, при който човечеството съумява да се измъкне от рестриктивните мерки на околната среда чрез софтуерни нововъведения.

И двата „ както нормално “ довеждат до световен колапс през 21-ви век – единият посредством привършване на естествените запаси, а другият – поради замърсяване, промени в климата и/или опустошаване на околната среда. „ Всестранната технология “ съумява да избегне цялостния колапс в границите на века, само че последвалият спад в човешкото богатство е вследствие от високите цени на технологиите.

Сценарият „ нормализиран свят “, при който светът трансформира трагично публичните полезности и цели, довежда до стабилизация в човешката популация до края на 21-ви век и поддържане на виталните стандарти.

Преди всичко трудът на Херингтън, оповестен през ноември 2020-та в  Journal of Industrial Ecology , демонстрира, че 50-годишната прогноза е изненадващо точна и че наподобява светът към момента не е поел по пътя към един по-стабилен свят.

Има и лъч вяра. Според Херингтън не е прекомерно късно и нормализираният свят и оптимистичното бъдеще са постижими. Нужни са, несъмнено, радикални промени. Но би трябвало да действаме в този момент, защото доста скоро ще се затвори и тази врата, споделя тя в пост в LinkedIn.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР