Нов акцизен календар за цигарите, предложен от финансовото министерство, гласува

...
Нов акцизен календар за цигарите, предложен от финансовото министерство, гласува
Коментари Харесай

Цигарите поскъпват, с 15 гласа „за“ бюджетната комисия одобри нов акциз

Нов акцизен календар за цигарите, препоръчан от финансовото министерство, гласоподава на първо четене бюджетната комисия. Решението бе взето след къс спор с 15 „ за “ и 4-ма „ въздържал се “, заяви „ 24 часа “.

Предложението, записано в поправките на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, планува гладко увеличение на косвения налог за папиросите от 1 март 2023 година до 2025 година В него има и съответни ставки, при които характерните ставки се подвигат повече от пропорционалните. Това значи, в идващите 4 години цените на евтините цигари ще се вдигнат повече от тези на скъпите. Според специалистите на финансите това значи към 20-30 ст. на кутия за всеобщите цигари, а в хазната се чакат над 600 млн. лева след новото облагане.

Графикът за повдигането на акцизните ставки и препоръчаните им размери плануват всяка година акцизът за цигарите да се усилва приблизително с към 5%, което значи повишаване на цената на кутия цигари с към 20-30 стотинки. За тютюна за пушене повишаването на акциза е с по 10% годишно.

Още при започване на дебатите, депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев предложи да „ не се сблъскваме да не отделяме голямо количество време по този въпрос, който дружно с облагането на хазарта провокират същинско цунами от диспути и възражения “.

Представители на сектора пък упрекнаха финансовото министерство, че не е показало предложенията си за акцизни промени за публично разискване, а се е съобразило със мненията единствено на някои от огромните тютюневи компании в страната. Представителят на „ Карелия България “ даже сподели, че измененията облагодетелстват една-единствена огромна компания “, без да я назове поименно. Причината е, че в по-висока степен се подвига характерният данък, който се начислява на кг и брой цигари, а в по-малка степен пропорционалният, който се начислява върху продажната цена.

Друга конфликтна точка сред депутатите и сред фирмите се оказа облагането на бездимните цигари, които са също толкоз нездравословни колкото стандартните. „ Защо бездимните цигари се таксуват с тези стойности, които оферирате? Защото са потребни ли? Изправят бръчки и изглаждат кожата “, попита Йордан Цонев.

Повечето представители на фирмите обаче поддържаха концепцията за този метод на облагане с аргумента, че 22 страни към този момент са коригирали акцизните си ставки за цигарите, като при всички тях акцентът е върху облагането на количества, тъй като по този начин се подсигуряват ползите на фиска, защото те не зависят от ценовите решения на всяка от обособените компании. Критики от сектора имаше срещу метода на вкарване на предлагането в нарушаване на процедурата да има преди този момент публично разискване.

„ Не сме предложили акцизните промени за публично разискване, тъй като такова имаше при започване на годината. Повишението на тютюневите акцизи трябваше да се случи с актуализацията на бюджета, само че бе отсрочено “, отговори зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тогава тютюневите компании желаеха пролонгация, тъй като оповестиха, че нямат време да облепят новите бандероли.

Депутатите Румен Гечев и Йордан Цонев от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаеха информация за мнението на здравното министерство по отношение на другата цел на акцизите – да оскъпят тютюневите произведения и да отхвърлят хората от тютюнопушене. „ Настояваме за равнене на акциза за всички типове тютюневи произведения. Не би трябвало да има облагодетелствани “, прикани доктор Маша Гаврилова от асоциация „ Без тютюнев пушек “. Тя уточни, че с 5%-ни нараствания на характерния данък няма да се реализира понижаване на тютюнопушенето, а би трябвало по-драстични растежи – най-малко 15%.

Представители на тютюневите компании отвърнаха това предложение, като припомниха 2010 година, когато при сходен по-висок скок на акциза, се е стигнало до 30-40% незаконна търговия с цигари на идната година.

От „ Възраждане “ пък настояха смяната в Закона за акцизите да бъде извадена от преходните разпореждания на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и да бъде още веднъж преразгледана от финансовото министерство. Председателят на бюджетна комисия Петър Чобанов отхвърли това предложение и разгласи, че сред първо и второ четене всеки народен представител има право да желае корекции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР