Нотариалните производства са сведени до неотложни случаи при строго спазване

...
Нотариалните производства са сведени до неотложни случаи при строго спазване
Коментари Харесай

Как работят нотариусите по време на извънредно положение?

„ Нотариалните производства са сведени до неотложни случаи при строго съблюдаване на здравно-хигиенните условия. Ситуацията е изключителна и за нас е доста мъчно да изпълняваме отговорностите си. Но в последна сметка нотариусът е държавен чиновник, страната му е упълномощила функционалности, които той да извършва и ние в такива обстановки би трябвало да осъществим своя дълг “, съобщи председателят на Камарата на нотариусите Красимир Анадолиев за Българска национална телевизия.

Той подсети, че според Закона за ограниченията по време на изключителното състояние една от нормите планува ограничение на нотариалните удостоверявания.

Какво обаче значи наложителен случай съгласно нотариусите?

„ Неотложни са случаите, в които страните биха претърпели вреди, в случай че нотариалното засвидетелствуване не се извърши навреме. Също по този начин в случай че то не се извърши и в един предстоящ миг има заплаха то да не бъде осъществено. Неотложни са и събитията от чисто житейски темперамент, които могат да зародят - заболяване, потребност от средства, т.е. достъпът до нотариална услуга в тези случаи е наложителен и нужен, защото това може да докара до имуществени и други вреди. Клиентите би трябвало да аргументират тази необходимост и нотариусът би трябвало да вземе решение кое деяние е наложително и кое не “, разясни Красимир Анадолиев.

Той е безапелационен, че няма по какъв начин да се допусне осъществяването на измами в тази обстановка.

При осъществяването на удостоверяванията нотариусът прави безусловно всички условия според настоящите закони, тъй че достъпите, които има той за инспекция на персонални данни, база данни на население, Имотен указател, той ги прави. От позиция на осъществяване на измами, не бих могъл да кажа, че това може да се допусне “, сподели още ръководителят на Камарата на нотариусите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР