Нота с настояване да се осигури сигурността на българите, които

...
Нота с настояване да се осигури сигурността на българите, които
Коментари Харесай

МВнР иска Скопие да осигури сигурността на българите, които пътуват на 4 февруари за честванията на Гоце Делчев

Нота с гледище да се обезпечи сигурността на българите, които ще пътуват за Северна Македония на 4 февруари за честванията на рождението на Гоце Делчев, ще изпрати българското Министерство на външните работи до Скопие.

Това разгласи министърът на външните работи Николай Милков.

„ Ключово сега е обезпечаването на мира на българите там. Искаме да реализираме деескалация на напрежението. Предстои телефонен диалог на нашия министър председател с македонския – Ковачевски. Разговорът ще е за обезпечаване на сигурността на българите там, само че и за тези, които ще отидат за отбелязването на рождението на Гоце Делчев. Ще се изиска с нота от РСМ да обезпечи достъпа на българи, които пътуват натам. Като най-малко ще има и присъединяване на представители на българското посолство “, разяснява Милков.

„ Проблематично в сегашната обстановка е, че българите в РСМ и лицата с българско съзнание нямат доверие към главните институции. Имаме обстановка, в която жалбите, които те дават, не се преглеждат или в случай че се преглеждат, те получават отрицателен резултат. Българите, които са подавали такива тъжби, пък биват унизени. Имаше случай, в който Комисията за отбрана от дискриминация вместо да проверява сигнала се обърна против тези, които са подали сигнала, потвърждавайки, че те са направили дискриминация.

В момента те имат два разновидността – да се снишат или да се върнат в България, а това не би трябвало да е по този начин. Трябва да бъде преустановен този обаян кръг. Случва се по този начин, че български клуб е атакуван, а членовете му по-късно са викани в полицията на разпити и не се знае в какво качество и дали няма да им бъдат предявени някакви обвинявания. Това е главният проблем, че каквито и механизми да залагаме, в случай че институциите не са си на мястото, няма да има резултати “, безапелационен бе министърът.

Относно заканите на РСМ да блокира достъпа на няколко евродепутати и български жители, той сподели: Това може всеки миг да се случи. Нямаме гаранции кой е сдържан и кой е по-краен. Ако това се случи, то ще е невиждано по ред аргументи. Аз нямам информация до момента две страни, членки на Европейски Съюз, да са оповестили между тях хора, оповестени за личност нон грата. Ангел Джамбазки с всички оценки, които може да съществуват за него, е докладчик за РСМ в Европейски Съюз. Забраната за подобен човек също е неповторим факт, в случай че това се случи. А пък Андрей Ковачев също е зает с това. Забрана за достъп на евродепутати до страна претендент също ми се вижда нелогично.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР