Носителят на Оскар Уолтър Мириш, продуцирал холивудски класики като Уестсайдска

...
Носителят на Оскар Уолтър Мириш, продуцирал холивудски класики като Уестсайдска
Коментари Харесай

На 101 години почина продуцентът на Розовата пантера

Носителят на " Оскар " Уолтър Мириш, продуцирал холивудски класики като " Уестсайдска история " и " Розовата пантера ", умря на 101-годишна възраст от естествена гибел, заяви Американската кино академия, представена от Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Мириш, чиято кариера продължава шест десетилетия и който е и някогашен президент на Академията за кино изкуство и просвета, е умрял в петък в Лос Анджелис, се споделя в изказване на организацията.

Академията е " надълбоко натъжена да чуе за кончината на Уолтър ", споделиха основният изпълнителен шеф Бил Крамър и президентът Джанет Янг в изказването, като оповестиха, че той е бил " същински визионер ".

" Той имаше мощно въздействие върху филмовата общественост и Академията... Неговата пристрастеност към киното и Академията в никакъв случай не отслабна и той остана наш безценен другар и консултант ", прибавиха те.

Мириш, който е роден в Ню Йорк на 8 ноември 1921 година, е награждаван от Академията три пъти: с " Оскар " за най-хубав филм, с Мемориалната премия на Ървинг Талбърг за " непрекъснато високо качество на филмовата продукция " и с Хуманитарната премия " Жан Хершолт ".

Академията го назовава " един от най-плодотворните продуценти в историята на Холивуд ".

Компанията " Мириш ", основана през 1957 година дружно с братята му Харолд и Марвин, продуцира безконечни класики, измежду които " Някои го избират горещо " (1959), " Великолепната седморка " (1960), " Уестсайдска история " (1961), " Голямото бягство " (1963), " Розовата пантера " (1963) и " Аферата Томас Краун " (1968).

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР