Носителят на наградата Сахаров за 2018 г. Олег Сенцов получи

...
Носителят на наградата Сахаров за 2018 г. Олег Сенцов получи
Коментари Харесай

Олег Сенцов получи наградата си "Сахаров" за свобода на мисълта

Носителят на премията " Сахаров " за 2018 година Олег Сенцов получи своята премия в Страсбург, откакто бе освободен от затвор в Русия, заяви пресслужбата на Европейския парламент.

Украинският кино режисьор и деятел за правата на индивида получи своята премия за 2018 за свободата на мисълта персонално, откакто бе освободен от пандиза на 7 септември 2019 година при замяна на пандизчии сред Русия и Украйна. Той бе наказан от съветските управляващи поради присъединяване си в митинги против анексирането на родното му място Крим.

При връчването на премията ръководителят на европарламента Давид Сасоли се обърна към Олег Сенцов с думите: " Вие ясно отстоявахте своите правила и убеждения, поради което платихте висока цена със свободата си. Нито един човек не би трябвало да заплаща за това. "

Сасоли означи смелостта на борците за независимост, които са подготвени да стачкуват против нарушаването на човешките права: " Г-н Сенцов беше освободен, само че доста други хора, в това число блогъри и публицисти като Станислав Асеев, са арестувани като заложници в Източна Украйна. Призоваваме те да бъдат освободени. "

Олег Сенцов съобщи пред евродепутатите: " За мен е голяма чест и голяма отговорност да получа тази премия. Приемам я не като персонално отличие, а като премия за всички украински политически пандизчии, които са били в съветски затвори, и за всички тези, които са към момента там. " Той посочи демократичните полезности на Европейски Съюз и разкритикува " милитаристичните " практики на Русия.

Кой е Олег Сенцов?

Сенцов е кино режисьор, който бе наказан на 20 години затвор в Русия по обвинявания за подготовката на терористични актове. Неправителствената организация " Амнести интернешънъл " дефинира правосъдното дело против него като " неправдив развой пред боен съд ".

Сенцов разгласи гладна стачка през май 2018 година, която приключи на 6 октомври 2018 година пред опасността, че ще бъде хранен принудително.

Повече информация за носителя на премия " Сахаров " за 2018 година може да намерите в този видеоклип.

Наградата " Сахаров "

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 година за да отличи хора и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи.

Тази година притежател на премията е уйгурският интелектуалец Илхам Тохти, наказан на пожизнен затвор в Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР