Носителят на наградата получава 1 милион долара. Победителят се избира

...
Носителят на наградата получава 1 милион долара. Победителят се избира
Коментари Харесай

Кой ще бъде удостовен с Нобеловата награда за мир тази година?

Носителят на премията получава 1 милион $. Победителят се избира от петчленен комитет, назначен от норвежкия парламент и ще бъде разгласен в Осло на 8 октомври.

Групи, борещи се за свободата на печата, като основаните в Париж „ Репортери без граници “ (RSF) или Комитетът за отбрана на публицистите (CPJ) бяха измежду главните кандидати, съобщи Хенрик Урдал, шеф на Института за проучване на мира в Осло.

" Това резонира с огромния спор за значимостта на самостоятелното докладване и битката с подправените вести за демократично ръководство ", сподели той.

Борбата против световното стопляне също може да бъде приета, дружно с шведската тийнейджърка деятел Грета Гутенберг, която е може би най-известният климатичен деятел в света.

„ Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изрази своята угриженост, че неподходящите последствия от изменението на климата могат да съставляват риск за интернационалния мир и сигурност “, разяснява историкът Асле Свеен

Както Свеен по този начин и Урдал вярно са предвиждали спечелилите в предишното, в това число някои, които са имали относително невисок интернационален профил, преди да бъдат определени.

И двамата също заложиха на Тихановская от Беларус като различен най-хубав кандидат. Тя управлява опозицията против президента Александър Лукашенко от предходната година, когато избяга от родината си след президентски избори, които съгласно нейните поддръжници са фалшифицирани.

" Беларус има един от най-потискащите режими в света и значително ненасилствена съпротива. Това би било премия, която резонира по целия свят и също по този начин ще се преглежда като обща реакция на това, което в този момент виждаме като малко автократично оттегляне в доста страни ", сподели Урдал.

Тазгодишният победител ще бъде определен всред общо 329 номинирани, макар че комисията няма да разгласява цялостния лист идващите 50 години.

Докато хиляди хора - от членове на други парламенти по целия свят до минали лауреати - имат право да предлагат претенденти, възможният победител в последно време е всред тези, препоръчани от самата Норвегия.

Норвежките парламентаристи, интервюирани от Ройтерс, разкриха номинации както за Тунберг, по този начин и за Тихановская, както и за съветския опозиционер Алексей Навални, американския политик Стейси Ейбрамс и Световната здравна организация.

Превод и редакция от: Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР