Носител на Голямата награда Сирак Скитник за 2022 година е

...
Носител на Голямата награда Сирак Скитник за 2022 година е
Коментари Харесай

Емил Янев: Културата не е като дейностите на пазара

Носител на Голямата премия " Сирак Скитник " за 2022 година е Емил Янев за предаването " Трамвай по избор ". В наличието на генералния шеф на БНР Милен Митев, вицепрепрезидента на България Илиана Йотова и на столичния кмет Йорданка Фандъкова БНР даде годишните си награди.

" В моите очи и уши радиото звучи прелестно, както постоянно е било. Аз имам някаква странна и необяснима уязвимост към радиото, която се прояви чак в последните петнайсет години в работата ми като публицист ", споделя носителят на Голямата премия " Сирак Скитник " за 2022 година в ефира на предаването " Нашият ден ".

" В предходното си съществуване бях пишещ публицист, само че една среща с Юлия Гигова промени хода на нещата. Ние с моя другар и сътрудник Кин Стоянов започнахме още с реставрирането на Радио София да вършим няколко формата. Нашият екип, екип " Инфохолици ", както го назоваваме ние, не е наследил подготвени излъчвания, а създадохме истински формати като - " Часът на инфохолиците ", " Риалити разказ ", като " Различният до мен ", което е предаване за хора с увреждания, а също и като " Софийският тебеширен кръг ", показва още той и акцентира:

" Това е към този момент четвърти " Сирак Скитник " за тези формати. Три от тях се снабдиха с премията още преди повече от 10 години. " Трамвай по избор ", както и другите изброени излъчвания, са 100% благосъстоятелност на БНР ", показва още той.

" Аз персонално не съм кандидатствал за тази премия, а номинацията ми е издигната от допустимо най-вътрешната конструкция на БНР, " Архивният фонд " и нейния шеф Тони Митов.

Това е по този начин, тъй като доста огромна част от предаванията на " Трамвай по избор " сред 2007 и 2014 година влизаха в Златния фонд на БНР. Това се случваше заради тяхната подчертана значителност, което беше социална оценка, а не моя, а и заради характера на гостите, които влизаха в предаването.

Последните си изявленията в " Трамвай по избор " дадоха хора от калибъра на Тодор Колев, на Коста Цонев на Петър Гюзелев и редица други. Това бяха изявленията безусловно седмици преди кончината им ", споделя още той.

" Оцеляването на културата и на тези, които я основават, е проблем, който би трябвало да се управлява от страната, от нацията, дори от обществото, с цел да може и тези, които не желаят да носят икономическата си самостоятелност, а имат качества, да могат да ги развият. Така е в целия свят. Културата не е като дейностите на пазара ", споделя още Янев в изявление за БНР.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР