Нощта, в която е убит баща ѝ завинаги променя живота

...
Нощта, в която е убит баща ѝ завинаги променя живота
Коментари Харесай

Войната донесе много болка и страдание на хиляди хора”: По следите на Жана Немцов

Н ощта, в която е погубен татко ѝ вечно трансформира живота на Жана Немцов. Днес тя се е посветила на това да трансформира живота на другите. Нейната история осветява дълбоката трансформираща мощ, която има нещастието да загубиш непосредствен. 

Историята на Жана е част от план, озаглавен “I do care ”, който интензивно визира тематиката за силата на човешкия дух.   

През нощта на 27 февруари 2015 година съветският политик Борис Немцов, гневен критик на Владимир Путин, е прострелян смъртоносно покрай Кремъл. След убийството на татко си Жана Немцова самоуверено се реалокира в Германия и се трансформира в мощен бранител на демократична Русия. Основава фондация " Борис Немцов ", която подкрепя студенти и учени, и основава учебно заведение по публицистика за рускоговорящи студенти от Русия, Беларус и Украйна, като предизвиква сериозното мислене и свободната преса. По време на войната в Украйна тя оказва помощ на своите възпитаници да избягат от спора, като им дава вяра за по-добро бъдеще. 

Това е част сюжета на документалния филм, продуциран от Наталия Латухина. Лентата бе снимана в Берлин, Германия, а премиерата на кино лентата беше на 19 юли 2023 година, разгласи порталът Voice of America (VOA) . Филмът е отдаден на дъщерята на Борис Немцов, Жана Немцова, московска телевизионна водеща.    

“В деня на случая времето беше доста неприятно. Взех такси. В тази кола имаше радио, обикновено оповестяват вести на всеки 30 минути ”, спомня си Жана. Тя показва, че по радиото са съобщили, че Борис Немцов е убит покрай Кремъл .  

“Тръгнахме към моста, където оповестиха, че се е случил случаят, а водачът ме попита: „ Защо отиваш там и на кого му пука за това? “, споделя за претърпяното Жана. 

“Като дете бях извънредно мързелива. Имах нулеви упоритости, само че обичах да карам колело. Нямах никакви задания, никакви цели, просто желаех да се любувам на живота си, което и правех. Родителите ми не бяха строги. Те желаеха да бъда безусловно самостоятелна в доста ранна възраст ”, споделя момичето, до момента в който фрагменти демонстрират, по какъв начин Жана се разхожда в Берлин.  

Жана разкрива, че в никакъв случай не е желала да бъде обществена персона или обществен деятел, оповестява VOA

“В злополучния ден бях на работа в телевизия RBC. Това беше последният ми работен ден преди дълго чакана почивка с майка ми ”, споделя момичето.  

Лентата среща феновете и с майката на Жана, оповестява VOA . “Онзи ден пристигнах в Москва от Нижни Новгород. Взех нощния трен. Предполагам, че когато пътувах с метрото до дома на Жана, Борис към този момент беше погубен. Но ние не знаехме за случилото се ”, показва майката на Жана. 

“Както знаете, аз съм жител на Русия - страна, която стартира незаконната война против Украйна. Често мисля за повода за съветската експанзия. Като жител на Русия, би трябвало да кажа, че съм безусловно засрамена и усещам болежка. Когато научих за пълномащабното навлизане в Украйна, първата ми мисъл беше следната: " Всичко е толкоз неефикасно ”. Войната донесе доста болежка и страдалчество на хиляди хора ”, споделя Жана. 

Документалният филм наблюдава и срещите на Жана и нейните възпитаници. 

Повече по тематиката гледайте във видеото. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР