Нощното хранене вреди не само на фигурата, но и на

...
Нощното хранене вреди не само на фигурата, но и на
Коментари Харесай

Яденето през нощта вреди и на мозъка

Нощното хранене вреди освен на фигурата, само че и на мозъка, настояват учени в обява в New Scientist. Според тях набезите към хладилника по дребните часове разстройват денонощните (циркадни) ритми и водят до утежняване на паметта.

Изводите са на генетици от Калифорнийския университет, които провели опит с мишки, като ги заставили да водят нощен живот. В продължение на две седмици едната група гризачи били хранени единствено в интервала 21.00 – 03.00 ч., а втората сред 09,00 и 15.00 часа.

Макар че и двете групи спяли еднообразно дълго, те, които се хранели нощем, почнали да изпитват проблеми със съня. Режимът на метаболизма и умствената интензивност през денонощието бил нарушен, което повлияло на производството на протеини – в това число на тези, които дават отговор за паметта и процеса на образование. В резултат „ нощните “ мишки почнали да се показват по-лошо на тестванията за памет.

Все още не е ясно какъв брой мощен е отрицателният резултат от нощното хранене при индивида. Но е известно, че хората, които работят нощна промяна се оправят доста по-зле при тестванията за разсъдък.

Миналата година учени откриха, че биологичните ритми реагират освен на светлината, само че и на избрани химически субстанции в храната.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР