Нощният труд ще е най-малко лев на час от 1

Нощният труд ще е най-малко лев на час от 1 ...

Обсъжда се: Лев на час - ставка за нощния труд от догодина.

Нощният труд ще е най-малко лев на час от 1 януари 2021 г. , като занапред ставката ще е 0,15% от минималната заплата. Тази промяна в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата е предложена за обществено обсъждане от социалното министерство. За нощен труд се приема този, извършван между 22:00ч. и 06:00ч.
Тя бе договорена през март от социалните партньори. Причината е, че минималната ставка на час от 25 стотинки не е променяна от 2007 г. През това време обаче минималната заплата се е вдигнала 3,4 пъти от 180 на 610 лв., пише в оценката на въздействието на документа,  цитиран от "24 часа".
Според правителството определянето на размера на минималното трудово възнаграждение в съотношение от минималната работна заплата ще доведе до актуализиране.
По данни на Евростат 8,1% от заетите лица полагат нощен труд понякога, като това са около 285 250 души. 4,3% от работещите полагат нощен труд обикновено, или около 151 429 души.
През 2018 г. в 28% от сключените колективни трудови договори e договорено заплащане на нощния труд над минимума. Минималната стойност на договореното допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за нощен труд е 0,27 лв., максималната е 3,84 лв.
Средно договореният размер на допълнителното трудово възнаграждение е 0,78 лв. В обществения сектор средно договореният размер на ДТВ е 0,66 лв., минималният размер е 0,27 лв., максималният размер е 3 лв. В частния сектор средно договореният размер е 0,78 лв., а минималният размер е 0,27 лв., максималният размер е 3,84 лв.
От години КТ “Подкрепа” водят битка за вдигането на нощната ставка, а тяхното предложение бе тя да е 1% от минималната заплата. Още минималната година те алармираха, че според извършените многобройни изследвания на полагащите нощен труд се установяват увеличение на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 40%, с три пъти от рак на простатата, с 30% от рак на гърдата, с 40% от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми.
Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация и като следствие репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски.

Източник: actualno.com