Нощният транспорт в София ще бъде удължен експериментално с една

...
Нощният транспорт в София ще бъде удължен експериментално с една
Коментари Харесай

Градският транспорт в София - малко електро, малко нощен и без визия за развитие

Нощният превоз в София ще бъде продължен пробно с една година

© Цветелина Белутова От идната година по линиите 84, 184 и 123 ще се движат нови бързозарядни електробуси. Това изобретение обаче, наподобява, ще сътвори прочут безпорядък в ръководството на градския превоз в София, защото въпросните линии би трябвало да бъдат трансферирани от " Столичният автотранспорт " за ръководство към електротранспортното общинско сдружение. В същото време за активността на новите транспортни средства ще продължи да се заплаща като на елементарни рейсове, макар че експлоатационните разноски са извънредно разнообразни.

Тези любопитни елементи, които значително разкриват неподготвеността на общината, станаха ясни по време на съвещанието на комисията по превоз към Столичния общински съвет в понеделник. Тогава стана ясно още, че нощният превоз ще продължи да съществува най-малко до момента в който Центърът за градска подвижност (ЦГМ) направи разбор на успеваемостта му. Такъв се дава обещание от предходната година, само че към момента липсва.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Автобуси, тролеи и нещо по средата

Новите бързозарядни електробуси са общо 15, като средствата за тях са обезпечени посредством заем от Европейската банка за възобновяване и развиване. Търгът беше разгласен от " Столичен електротранспорт " напролет на 2018 година и извоюван от българско-китайския консорциум " Хайгър-Аоуей " (Higer-Aowei) през май месец. Особеността при бързозарядните рейсове е, че вместо с акумулатори те се зареждат с така наречен ултракондензатори и се зареждат за към пет минути на крайните спирки, само че изминават по-кратки дистанции с едно зареждане.Линиите 84 и 184 ще придобият непрекъснат статут, откакто от общината са открили, че се одобряват добре от жителите и се употребяват постоянно.
" Разпределени са по пет електробуса за линия 84, пет за 184 и три за линия 123. Другите два са аварийни ", разяснява пред " Капитал " шефът на " Столичен електротранспорт " Евгений Ганчев.

Независимият общински консултант Борис Бонев попита въз основата на какъв разбор е взето решението тъкмо по тези линии да се движат електрически рейсове или " това е просто пиар ход за пред чужденците, возещи се до летището ". При което зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов отговори, че " решението кои линии да бъдат с електробуси е взето при предишния мандат на Столичния общински съвет, тъй че няма по какъв начин това да се трансформира ", а Ганчев разясни, че решението е взето съгласно инфраструктурата. " Тъй като тези електробуси наподобяват повече на тролеи, а не на рейсове, се съобразихме с настоящата инфраструктура ", разяснява той.

Точно това е и главната причина линиите 84, 184, 123 да бъдат трансферирани от авто- към електротранспортната общинска компания. Въпреки това цената за километър пробег няма да е като тази, на която се таксуват тролеите (5.16 лева./км), а ще се резервира на 3.14 лева за км като за рейсове, разяснява Ганчев.

Нощният превоз продължава пробно

В отчета, импортиран от Карлос Контрера, Зафир Зарков и Дончо Барбалов, се планува нощният превоз да продължи да действа и през идната година, само че още веднъж пробно. В същото време Центърът за градска подвижност ще изготвя разбор за повишението на икономическата и обществената му успеваемост.

Борис Бонев обаче напомни, че подобен разбор към този момент е обещаван и би трябвало да е изработен, само че резултатите от него не са оповестени. " Капитал " също изиска тази информация, само че се оказа, че става дума единствено за статистически данни какъв брой пасажери са били превозени с всяка от нощните линии, а не за разбор на успеваемостта.

В изявление за " Фокус " от май някогашният към този момент шеф на ЦГМ Християн Петров, който в този момент е общински консултант от ГЕРБ, разгласи, че се прави разбор кои са хората, които употребяват нощния превоз, за какво го избират и се търси противоположна връзка от пасажерите. От това трябваше да се разбере кое е позитивното в тази услуга и кое би трябвало да се усъвършенства, а след тази стъпка да се създадат и съответните оферти към общинския съвет. Сега Петров сподели пред " Капитал ", че с изключение на статистическите данни не може да каже какво друго е било включено в разбора и с това би трябвало да е осведомен новият шеф, а каквото е имало като информация, е било изпращано към Столичния общински съвет.

Какви са резултатите

От пресцентъра на ЦГМ оповестиха за " Капитал ", че предходната година от април до декември са пътували общо 114 508 души, а тази година наклонността е за увеличението им - до октомври са били превозени 121 906 жители.
През летните месеци и уикенда пътуват най-вече хора, а най-предпочитана е линия 2, която свързва " Студентски град " с центъра. По нея са пътували 39% от хората, употребяващи нощния превоз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР