Нощна стража може да бъде видяна в цялост за първи

...
Нощна стража може да бъде видяна в цялост за първи
Коментари Харесай

AI възстанови липсващи части от „Нощна стража” на Рембранд


„ Нощна стража ” може да бъде забелязана в целокупност за първи път от 300 години насам
(снимка: Rijksmuseum)

Липсващите краища от фамозната картина „ Нощна стража ” на Рембранд бяха възобновени благодарение на програмен продукт с изкуствен интелект.

Платното, основано през 1642 година, е било изрязано през 1715 година, с цел да се вмести сред две порти в кметството на Амстердам. Оттогава от творбата липсват 60 см отляво, 22 см от горната страна, 12 см изпод и 7 см отдясно. Но компютърният програмен продукт е възстановил цялостната картина, тъй че тя може да бъде забелязана в целокупност за първи път от 300 години насам.

AI работи посредством машинно образование, където компютърът се образова посредством обработка на съществуваща информация. Музеят в Амстердам – където е показана истинската картина – е употребявал две изображения за образование на AI. Първото е сканирана версия на оригинала с висока разграничителна дарба. Второто е рисувано копие, направено преди изрязването, дело на Герит Лунденс, което се демонстрира в Националната изложба в Лондон.
още по тематиката
Вместо да се наеме художник за реконструкцията, творбата е пресъздадена пиксел по пиксел в стила на Рембранд, употребявайки сканирани фотоси като ориентир за детайлите и цветовете, употребявани в оригинала.

„ Нашият опит тук е да създадем най-хубавото съмнение, без ръката на художник, за това по какъв начин е изглеждала „ Нощна стража ”, споделя Робърт Ердман, старши академик от Rijksmuseum, представен от.

След това изображенията са били отпечатани и инсталирани в профил на истинската картина – по този начин посетителите могат да си показват цялото платно, както е замислено от художника.

„ Разглеждайки концепцията на композицията, внезапно излиза наяве по какъв начин [Рембранд] – съвсем като танцов режисьор или реализатор – се пробва да грабне погледа ни и да реалокира окото през композицията, до централната част, която е капитанът, дружно с неговия лейтенант ”, споделя Питер Рулофс, началник картини и статуи в музея.

Оригиналната „ Нощна стража ” е била поръчка от гражданската защита на Амстердам за клуба им в холандския град.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР