Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват

...
Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват
Коментари Харесай

Нощен градски транспорт, който може да бъде въведен от утре, предлагат от "Спаси София"

Нощен градски превоз със 7 автобусни линии, които да свързват най-големите квартали на София, като билетът ще коства 2 лв. и ще важи 90 минути. Това оферират от организацията " Спаси София ", които през днешния ден са внесли в Столичната община над 31 хиляди подписа на жители в поддръжка на концепцията.

Предлаганите линии свързват кварталите " Бояна ", " Гоце Делчев ", " Студентски град ", " Младост ", " Дружба ", " Враждебна ", " Орландовци ", " Надежда ", " Обеля ", " Люлин ", " Западен парк " и " Овча купел ". По калкулации на " Спаси София " въвеждането на линиите ще коства 4.5 млн. лв. годишно на общината, като в тази сума са включени и разноски за заплата на контрольори и чиновници на Общинска полиция.

Един от претекстовете от " Спаси София " да предложат въвеждането на услугата е, че в отчета на датския урбанист Ян Геел за столицата категорично се показва нуждата града да има нощен градски превоз. Другият е, че София и Талин са единствените столици в Европейския съюз, които към момента не са въвели услугата.

Откъде накъде

Всички линии ще имат обща спирка при площад " Св. Неделя ", където пасажерите ще могат да се прекачат от една линия на друга, като употребяват единствено един билет. Линиите ще се движат на период от 30 минути, като имат за цел да обслужват както хората, които работят през нощта, по този начин и тези, които излизат за развлечение.

По тази причина линиите обгръщат и оформящите се бизнес зони по бул. " Цариградско шосе " и " Бизнес парк София ", споделя Андрей Зографски от " Спаси София " на конференция по-рано през днешния ден, на която беше показана концепцията.

От организацията са създали изследване, в което са се присъединили 6500 поданици на кварталите " Младост ", " Люлин ", " Надежда " и " Лозенец ". То е посочило, че най-търсената дестинация е центърът на града. Предложените от " Спаси София " места за спирки в кварталите са били утвърдени от 80% от интервюираните, разясни Борис Бонев от " Спаси София ".

Една от линиите ще свърже точно " Младост " и " Люлин ", а друга регионите по бул. " Цар Борис III " с квартал " Дружба ", което повтаря маршрута на трамвайните линии 5 и 20.

Линиите ще водят и го централната железопътна гара и летище София. По думите на Зографски обезпечаването им с нощен градски превоз е значимо. " Само през 2017 година има растеж от 40% на пасажерите на летището, като приблизително полетите сред 23:30 и 5:30 часа са по 20 ", уточни Зографски. Той означи и че в чешката столица Прага градският превоз се употребява от 40 хиляди пасажери на вечер.

По думите му нощният градски превоз в София по предлагането на организацията може да се направи още на следващия ден, а общата спирка на пл. " Св. Неделя " може да бъде маркирана и оборудвана с табла за една седмица.

По-евтино и по-сигурно

Предложението планува качването в рейсовете да бъде допустимо единствено през първата врата и след пазаруване на билет. Превозните документи ще се продават от чиновник на Центъра за градска подвижност, който ще управлява влизащите.

От " Спаси София " са планували и по два мобилни екипа на Общинска полиция и Центъра за градска подвижност, които да се отзовават на сигнали през цялата вечер.

Въвеждането на нощен градски превоз ще оживи града, което ще го направи и по-безопасен през нощта, уточни Гергин Борисов от организацията. По думите му в този момент единствената опция за пътешестване на по-дълги дистанции в София през нощта с изключение на с персонален автомобил е такси. Тази услуга обаче е няколко пъти по-скъпа от оферти от " Спаси София " нощен градски превоз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР