Носенето на маски от първи април ще бъде по желание

...
Носенето на маски от първи април ще бъде по желание
Коментари Харесай

МЗ ще реши окончателно въпроса за носенето на маски

Носенето на маски от първи април ще бъде по избор - това е една от ограниченията, които разисква здравното министерство. На изключително съвещание на здравната комисия на първо четене беше признат законопроект, който дава права на здравния министър да постанова ограничения и след края на на епидемиологичната конюнктура.

От 1 април даже в градския превоз маски ще се носят единствено по избор. Това са проектите на здравното министерство. Две години след началото на пандемията, когато имаше недостиг на маски, а по-късно цената им внезапно се усили, през днешния ден те са налични и могат да се намерят елементарно в аптечната мрежа и даже магазините. Остават един от най-сигурните способи за предотвратяване.

Моментът маските да бъдат отстранени съгласно здравните управляващи, е настъпил.

Маските и дистанцията ще бъдат целесъобразни от първи април, както и в доста страни, сподели доцент Васил Пандов - шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

С едвам 29% имунизирано население е доста рано за тази стъпка обаче, съгласно доктор Сотиров. Пред кабинета му всеки ден има опашка от заболели хора.

Маските, няма здравна логичност в премахването им. Освен имунизацията, маските са другата смислена мярка. Отпадането на маските ще докара до растеж по едно и също време с ковида и на тези други вирусни инфекции, на грипа, парагрипа, счита доктор Костадин Сотиров - общопрактикуващ доктор.

Премахването на маските в този момент не значи, че в никакъв случай повече няма да се постанова да ги носим. Здравното министерство създава критерии при какви условия те още веднъж може да станат наложителни.

По-нататък към този момент законът планува, че и по райони според от съответната конюнктура ще могат да се вкарват, сподели доцент Васил Пандов - шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

С отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура се лимитира и опцията за налагане на ограничения.

Затова на изключително съвещание здравната комисия одобри промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да вкарва разнообразни ограничавания при потребност. Очакванията са законопроектът да бъде гласуван финално в пленарната зала най-рано идната седмица. Това значи, че ще има интервал, в който избрани ограничения няма по какъв начин да бъдат налагани, даже и да има предпочитание за това.

Повечето лекари, какъвто съм и аз, ще предлагаме да продължим да съблюдаваме ограниченията. Няма по какъв начин за един ден при 1500 заболели в болница, при доста нови случаи и при загиващи от коронавирус, ние за един ден да решим да свалим напълно всички типове отбрани, каквато съставляват ограниченията и да считаме, че ще бъдем изцяло в сигурност, изясни доцент Антон Тонев - ръководител на комисия по опазване на здравето в Народно събрание.

Българска национална телевизия: А не можеше ли да се избегне този вакуум?

Доц. Антон Тонев - ръководител на комисия по опазване на здравето в Народно събрание: Живеем в комплицирана обстановка... Това беше най-хубавото допустимо, което можеше да се направи.

Засега е ясно, че в действие остава граничният надзор. Какво ще се промени след първи април, от здравното министерство ще разгласят на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР