Норвежкият орган за защита на данните, Datatilsynet, обяви, че ще

...
Норвежкият орган за защита на данните, Datatilsynet, обяви, че ще
Коментари Харесай

Meta ще плаща на Норвегия глоба от близо $100 хил. дневно

Норвежкият орган за отбрана на данните, Datatilsynet, разгласи, че ще наложи дневна санкция от 1 милион норвежки крони (приблизително 90 хиляди евро) на Meta Platforms, компанията майка на Фейсбук и Instagram, считано от 14 август, заради непрекъснати нарушавания на поверителността, заяви " TVP World ".

Решението следва предизвестие, издадено от Datatilsynet на компанията на 17 юли. Регулаторът даде на софтуерния колос период до 4 август, с цел да потвърди, че е разгледал подчертаните проблеми с поверителността.

Въпросното съответно нарушаване включва практиката на Meta да събира потребителски данни, като да вземем за пример физическото местонахождение на потребителите в Норвегия, и след това да употребява тези данни за ориентирана поведенческа реклама, модел, който нормално се възприема в софтуерната промишленост. Datatilsynet даде да се разбере, че сходни практики не са възможни в страната.

Тобиас Джудин, който управлява интернационалния отдел на регулатора, съобщи: „ От идващия понеделник до 3 ноември ще стартира да се ползва дневна санкция от 1 милион крони. “

Последствията за Мета могат да се засилят още повече. Datatilsynet има опция да направи решението си непрекъснато и да разшири териториалния обсег на наказването, с цел да обхване цяла Европа. За да направи това, норвежкият регулатор ще би трябвало да отнесе решението си до Европейския съвет за отбрана на данните, който може да удостовери наказателната мярка.

Интересното е, че предходната седмица Meta разкри желанията си да потърси единодушието на потребителите в Европейския съюз, преди да разреши на бизнеса да пуска целенасочена реклама въз основа на интензивността на потребителите в своите платформи, в това число Фейсбук и Instagram. Тази смяна беше инициирана в отговор на регулаторни условия и е съобразена с инструкция по-рано тази година от ирландския комисар по отбрана на данните.

Въпреки че Норвегия не е член на Европейски Съюз, тя е част от единния европейски пазар, което прави нейните разпореждания изключително авторитетни. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР