Норвежкият Нобелов комитет присъди на Световната програма по прехраната към

...
Норвежкият Нобелов комитет присъди на Световната програма по прехраната към
Коментари Харесай

Нобеловата награда за мир не отиде при Тръмп! Вижте кой я заслужи


Норвежкият Нобелов комитет присъди на Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации премията за мир.

Наградата се връчва за “усилия за битка с глада, за принос към мира в конфликтните зони и за дейностите в качеството на водеща мощ в напъните за попречване потреблението на глада като оръжие за войни и спорове ”.

Комитетът прави оценка също напъните за “впечатляващата дарба за усилване на дейностите ”, в миг, в който коронавирусната рецесия докара до мощно нарастване на броя на жертвите на глада.

Сред номинираните за премията тази година бяха шведската климатична активистка Грета Тунберг, съветския отстъпник Алексей Навални, възстановяващ се от отравяне с нервно-паралитичен сътрудник, за която той упреква съветския президент Владимир Путин, и Световната здравна организация за ролята й в битката с пандемията от ковид.

Дори президентът Доналд Тръмп се надяваше да получи премията.

Кандидатите бяха 318 – 211 лица и 107 организации.

Заедно с голям авторитет, премията идва с 10 милиона крони (1,1 милиона долара) парична премия и златен орден, които ще бъдат връчени на гала в Осло, Норвегия, на 10 декември, годишнината от гибелта на създателя на премията Алфред Нобел.

Церемонията тази година ще бъде онлайн заради пандемията.

Нелсън Мандела, Мартин Лутър Кинг-младши, Майка Тереза, Михаил Горбачов, Далай Лама и Ануар Садат са част от историческите фигури, станали лауреати на Нобелова премия за мир.

Миналогодишният победител стана етиопският министър-председател Абий Ахмед Али за приноса му, поставил завършек на 20-годишната война в страната му.

В понеделник Нобеловият комитет връчи премията за физиология и медицина за разкриване на разрушаващия черния дроб вирус на хепатит С. Наградата за физика отличи пробивите в разкриването на тайните на галактическите черни дупки, а премията за химия в сряда отиде при учените зад мощен инструмент за модифициране на гени. Наградата за литература бе присъдена на американската поетеса Луиз Глюк в четвъртък за нейната „ откровена и безкомпромисна “ работа.

Все още следва премията за изключителна работа в региона на стопанската система, която ще бъде оповестена идната седмица. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР