Норвежкият държавен фонд отчете днес печалба в размер на 1,2

...
Норвежкият държавен фонд отчете днес печалба в размер на 1,2
Коментари Харесай

Норвежкият държавен фонд гушна над 109 милиарда долара само за 3 месеца

Норвежкият държавен фонд регистрира през днешния ден облага в размер на 1,2 трилиона норвежки крони (109,21 милиарда долара) за първото тримесечие на 2024 година, съобщи Ройтерс.

През същия интервал на 2023 година (януари-март) фондът записва облага в размер на 893 милиарда норвежки крони (81,27 милиарда долара). 

Позитивният финансов резултат на Норвежкия държавен фонд през първите три месеца на 2024 година идва на фона на повишаването на акциите на редица софтуерни компании, които са част от капиталовия му портфейл.

Глобалният държавен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), както е формалното название на финансовата институция, има активи за 1,6 трилиона $. Той е най-големият капиталов фонд в света. В него постъпват главните доходи от норвежките залежи на нефт и природен газ, които са най-големите в Западна Европа. 

В името на бъдещите генерации в Норвегия фондът влага финансови средства в акции на компании, в облигации, недвижими парцели и планове за сила от възобновими източници в чужбина, напомня Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР