Норвежката Конгсберг е една от водещите компании в сферата на

...
Норвежката Конгсберг е една от водещите компании в сферата на
Коментари Харесай

"Конгсберг" предлага високотехнологични решения за защита на българската армия

Норвежката " Конгсберг " е една от водещите компании в областта на защитата и развитите технологиите в Европа с 200-годишна история. " Конгсберг " е интернационална корпорация, доставяща водещи технологии и системи с високо качество за сериозни задачи на клиенти, които оперират в рискови условия. Компанията работи с държавни институции, частни компании и проучвателен центрове, като цели да надскочи границите на софтуерното развиване в сфери като галактически науки, енергетика, корабна промишленост, сухопътна, морска и въздушна защита и други. " Конгсберг " има към 11 хиляди чиновници в над 40 страни. Оборотът на компанията за 2021 година надвишава 27.4 милиарда норвежки крони (2.7 милиарда евро). Компанията се показа в България за първи път на Международното ревю за отбранителни артикули и услуги " Хемус 2022 " в Пловдив през юни 2022 година Българската войска е в развой на рационализация. Какво може да предложи " Конгсберг " на армията ни?
" Конгсберг " е компания, която се развива в редица посоки и може да предложи дълготрайно партньорство на страната ви в разнообразни аспекти. Това, което съгласно нас би било най настоящо сега за българската защита, са два съществени съвременни продукта. На първо място това е система за брегова защита. Ракетната ни дивизия предлага няколко разнообразни типа ракети и установки за тях. Те могат да бъдат инсталирани както на кораби, по този начин и на сухопътни мобилни платформи. Считаме, че бидейки външна граница на НАТО и Европейския съюз, страната ви би трябвало да има най-съвременна, мобилна, добре предпазена и прецизна система за брегова защита. Румъния и Полша, както и американският флот към този момент разполагат с сходни системи, предоставени от " Конгсберг ". България може да обезпечи оперативна съгласуемост и цялостна сигурност в района, в случай че избере нашето решение.
Какво е то за бреговата защита?
Когато приказваме за брегова защита, има няколко съществени фактора: ракетите, установките, радарите и връзката сред тях. Ракетите, които са разполагаем по източния фланг на НАТО, са NSM, или Naval Strike Missile. Тази ракета е извънредно мобилна заради положителното съответствие сред тежест и двигателна сила и може да бъде изстрелвана от разнообразни корабни или наземни установки. Функцията Autonomous Target Recognition (ATR) разрешава точната цел да бъде разпозната и изумена на несъмнено място. NSM е пасивна ракета, което разрешава полет ниско над морското ниво и по този метод тя е на процедура неоткриваема за противниковата противовъздушна защита. Всички тези фактори, както и фактът, че тази ракета се употребява от страни като Съединени американски щати и Австралия, потвърждават какъв брой ефикасна отбрана можем да предоставим.

Относно установките за брегова защита и връзката считаме, че няколко Missile Launch Vehicle (MLV) - платформи за ракети, ще са задоволителни България да подсигурява сигурността на крайбрежната си линия. Платформата е особено основана да изстрелва NSM ракети " повърхнина - повърхнина ", като разрешава бързи изстрели на до 4 ракети по една или по няколко разнообразни цели на земя или в море. MLV е високопроходима, надеждна и евтина платформа, която дружно с отдалечено управляемия модул за ръководство на огъня може дейно да управлява до три установки. Чрез установките и ракетите NSM България може да се достави в къси периоди с една от най-модерните системи за брегова защита. Това съгласно нас би било едно оптимално решение. Разбира се, има още доста разновидности, като да вземем за пример да се сдобиете с две батареи - т.е. 6 платформи с по 2 или 4 ракети всяка или композиция от тях.
Реклама
В допълнение България би могла да модернизира своите фрегати и да ги оборудва с пасивните ракети NSM, което ще подсигурява най-хубавата настройка за отбрана на флота, когато новите мултифункционални кораби, комплектовани с дейни ракети, бъдат пуснати в употреба.
Бреговата защита е единствено един детайл от отбраната на България, а новото държавно управление ясно разгласи, че модернизацията няма да продължи на парче, а ще се търсят сложни решения. Какви други решения има " Конгсберг "?
" Конгсберг " може да бъде стратегически и софтуерен сътрудник на България в редица сфери. Норвегия е един от създателите на НАТО и ние работим дружно с водещи компании от Съединени американски щати по редица артикули и услуги. Доколкото знаем, България би трябвало да модернизира и своята противовъздушна защита и да размени към този момент остарелите комплекси Ц-300. " Конгсберг " дружно със своя сътрудник " Рейтион " са водещи производители на системи за противовъздушна защита (ПВО).

NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) е първата в света наземно ситуирана и оперативно централизирана мрежова ракетна система с дълъг, междинен и пай обхват според от определената ракета. 12 страни по света разполагат с тези системи за Противовъздушна отбрана, а общо 15 страни употребяват системата на " Конгсберг " за ръководство Command&Control, която се приспособява за характерните потребности на всяка войска. Тази система и решенията ни за брегова защита и Противовъздушна отбрана са ключът към едно сложно решение за българската защита. Чрез нея двете системи могат да работят в синхрон и да бъдат взаимно заменяеми. В допълнение, употребявайки обща система със подобен програмен продукт, ще реализираме оптимизации, защото образованието на операторите е сходно и става по-лесно, а поддръжката се извършва доста по-ефективно.

NASAMS се развива непрекъснато и към този момент може да работи с друг вид ракети. Тя може да изстрелва ракетите AIM-120 AMRAAM и AIM-9X Sidewinder с двойно приложение (NASAMS и F-16), както и ракетата AMRAAM с продължен обхват (Extended Range). NASAMS е мобилна система, която е създадена с фокус върху оперативната еластичност. Тя цели да пази стратегически цели като летища, пристанища, градове и други скъпи активи. Установките са свързани между тях посредством неповторима и изцяло сигурна система. Системата разполага с дейни 3Д радари, пасивна електронна оптика и инфрачервени датчици и се употребява като главната Противовъздушна отбрана отбрана на Вашингтон DC от 2005 година насам.
Реклама
Ако приказваме за сложни решения, мисля, че тези два продукта могат да подсигуряват интегрирано решение за страната ви в две съществени сфери на модерната защита - Противовъздушна отбрана и брегова защита. Не на последно място би трябвало да се означи, че " Конгсберг " може да предложи редица други решения и услуги. В Норвегия ние поддържаме и ремонтираме изтребителите Ф-16 и можем да предложим решение за поправки и на вашите нови самолети.
В изискванията на война едни от главните фактори е времето за доставка и методът на придобиване. Какво може да кажете по отношение на тези фактори?
Прави сте, че в сегашната обстановка доста страни преглеждат разнообразни разновидности и запитванията са се нараснали осезателно. " Конгсберг " е гъвкава компания със съществено държавно присъединяване и това ни дава опция да предлагаме разнообразни схеми на придобиване. Стандартният метод е посредством социална поръчка, само че ние сме подготвени да беседваме за опциите за пряк междуправителствен контракт. Като сътрудник на Съединени американски щати България има опция да придобие някои артикули непосредствено от Департамента по защита на Съединени американски щати. След закупуването на самолетите Ф-16 България към този момент има опция да се възползва и от тази алтернатива.

В покупко-продажби за отбранителни артикули има няколко значими фактора - технологията, периодите и финансирането. Относно периодите е доста значимо какъв брой време ще отнеме да се организира процедурата за придобиване и да се договорят всички елементи. От това ще зависят и периодите за доставка. Мога да кажа сигурно, че норвежкото държавно управление е готово да обезпечи дълготрайно и преференциално финансиране на подобен вид планове, а това е третият главен фактор при сходни стратегически покупко-продажби.

Като допълнение ще кажа, че когато се прави разбор на нова техника, е значимо да се оцени с какво разполагат прилежащи страни и страни - членки на НАТО. Според нас фактът, че прилежащите на България страни избраха " Конгсберг ", е спомагателен тласък. Това подсигурява оперативна съгласуемост, покачва сигурността на доставките и уеднаквява системите за сигурност на целия източен фланг на НАТО.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Политика 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Политика 3 Промишленост Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР