Норвежката IT компания Documaster, която има български съосновател и основен

...
Коментари Харесай

Свързаната с България Documaster привлече 13 млн. евро инвестиция

Норвежката IT компания Documaster, която има български съосновател и главен екип в София, се снабди със пресен капитал от 135 млн. норвежки крони (13 млн. евро). Голяма част от финансирането се обезпечава от нови вложители, които за момента остават незнайни. Останалите средства идват от към този момент съществуващи акционери, оповестиха от компанията, която новата инвестиция прави оценка на 650 млн. норвежки крони. Допълнителният капитал ще се употребява за придобиването на други две софтуерни компании - норвежката Infoworker и шведската Comprima Software, което ще разшири пазарът на сдружението.
Свеж капитал
Предишният финансов рунд в Documaster беше през 2017 година, когато скандинавският капиталов фонд Summa Equity и инвестиращата в софтуерни компании Norselab обезпечават. До новата инвестиция общият им дял в Documaster беше съвсем 80%.

През идващите години капиталът на сдружението беше повишен със средства на притежателите, а през 2020 година Documaster реши да пристъпи към нов рунд за финансиране, само че процедурата беше отсрочена поради пандемията. " Сегашната инвестиция е по-скоро нещо отсрочено, само че не и ненадейно. Тя е част от по-голям развой, който ние имаме за в допълнение финансиране. Надяваме се това да не е последната сходна вест за тази година ", разяснява мениджърът на българския офис Георги Василев за " Капитал ".
Новите в тима
Със средствата Documaster ще придобие норвежката компания Infoworker, която специализира в разнообразни принадлежности на Office 365 на Microsoft. " Доста огромна част от нашите клиенти употребяват услугите на Office 365 и тази интеграция е значима за нас. Решихме, че е добра тактика да придобием сходна компания ", сподели още Василев.

Другата компания, която ще стане благосъстоятелност на Documaster, e шведската Comprima Software. С това Documaster чака да придобие и сериозен пазарен дял в страната, където участва от 2018 година Към момента шведската компания работи с към 100 общини. " Фирмата ще продължи да си съществува и да прави това, с което се занимава. Ще търсим синергии, само че единствено там, където е нужно ", разяснява Василев.
На българския пазар
Макар и косвено, спомагателното финансиране ще се отрази и на активността на Documaster в България. " Част от новата инвестиция ще отиде в доразвиването на екипа в Норвегия, само че това не значи, че в България няма да растем. Виждаме огромен капацитет в обществения бранш, като към момента най-големият ни доход е точно от там, близо 90% ", сподели Василев, само че посочи, че клиентите са напълно в чужбина и измежду тях към този момент няма български държавни или общински структури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР