Норвегия ще изпрати свои военни, за да защити нефтените и

...
Норвегия ще изпрати свои военни, за да защити нефтените и
Коментари Харесай

Норвежкият премиер обяви, че праща военни в защита на нефтените и газовите инсталации

Норвегия ще изпрати свои военни, с цел да отбрани нефтените и газовите си съоръжения от възможни саботажи, откакто няколко страни обявиха, че два съветски газопровода към Европа, които изхвърлят газ в Балтийско море, са били атакувани, съобщи министър-председателят в сряд, съобщи Reuters.

Изтичането на газ вследствие на хипотетичен бойкот, открит във вторник по газопроводите " Северен поток ", раздруса енергийните пазари и ускори опасенията за сигурността.

Понастоящем Норвегия е най-големият снабдител на газ в Европа и водещ международен снабдител на нефт. Тя разполага с над 90 офшорни нефтени и газови залежи, множеството от които са свързани с мрежа от газопроводи, разпростряла се на към 9 000 км.

" Военните ще бъдат по-видими в норвежките петролни и газови съоръжения ", съобщи на конференция министър-председателят Йонас Гахр Стере.

Нападението ще бъде " ръководено взаимно с нашите съдружници ", сподели той. Норвегия е член на НАТО.

В морето военноморските сили ще бъдат ситуирани за отбрана на офшорните съоръжения, а на сушата полицията може да усили наличието си в оборудванията, сподели той.

НАТО и Европейският съюз подчертаха нуждата от отбрана на сериозната инфраструктура и предизвестиха за " корав и обединен отговор ", в случай че има още набези.

В понеделник Норвежкият орган за сигурност на петрола прикани за по-голяма зоркост във връзка с неидентифицирани безпилотни самолети, следени да летят наоколо до норвежки офшорни платформи за рандеман на петрол и газ, като предизвести, че те могат да съставляват риск от произшествия или умишлени набези.

Премиерът съобщи през днешния ден, че наблюденията на безпилотни летателни апарати са се случили " основно през септември ", че става дума за безпилотни летателни апарати с " разнообразни размери " и че активността е " необикновена ".

Въпреки това той още веднъж акцентира, че не вижда съответна опасност против морския нефтен и газов бранш на Норвегия и не е изискал военна помощ от съдружниците ѝ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР