Норвегия планира да разшири нефтеното сондиране в досега недокоснати райони

...
Норвегия планира да разшири нефтеното сондиране в досега недокоснати райони
Коментари Харесай

Норвежки план за Арктика може да причини екокатастрофа и военен отговор на Русия

Норвегия възнамерява да разшири нефтеното сондиране в до момента недокоснати региони на Арктика , критици обявиха, че това заплашва нежната екосистема и може да провокира военно противопоставяне с Русия , оповестява " Гардиън ".

Публична консултация по отношение на откриването на девет нови норвежки залежи завърши в сряда. Въпросните региони са доста по-на север в Арктика, в сравнение с концесиите, които американският президент Доналд Тръмп разгласи за Аляска този месец.

Според специалисти, зоната се смята за рискова както за околната среда, по този начин и във връзка с рентабилността. Те също по този начин споделят, че решението рискува да подразни други народи, които са страна по 100-годишен контракт за Свалбард , който контролира активността в съответната област.

Илън Келман, професор по риск, резистентност и световно здраве в UCL и Agder University в Норвегия, разяснява, че няма такова нещо като безвредно продупчване за петрол в арктически условия . " Независимо от измененията в околната среда, Арктика е доста сурово място. Много може да се обърка и когато нещо се обърка... това може да аргументи огромни вреди за дълго време ".

Хелге Ригвик, петролен историк от Университета в Осло, разяснява, че дейностите на Норвегия са резултат от битката с нефтената промишленост, рецесията , която се утежни по време на пандемията на ковид. " Когато държавното управление на премиера Ерна Солберг разгласи, че търгът за концесия ще продължи, кулминационната точка на процеса, дълъг десетилетия, е, че Норвегия постепенно се придвижва от ден на ден на север ", сподели той.

Норвегия дефинира южната граница на океанския лед, прочут още като " ледения борд ", южно от Свалбард през юни. Не се позволява изследване за петрол на север от ръба .

" В неотдавнашния компромис за ледения борд, който преработи зоната, Норвегия се доближава до безспорната граница за нефт, което би било признато от други страни ", съобщи Ригвик.

WWF, " Приятели на Земята Норвегия ", " Грийнпийс " и " Природата и младежта " изпратиха отворено писмо до норвежкото държавно управление , акцентирайки, че във всичките 24 предходни кръга на концесии сред 1965 и 2019 година държавното управление е предоставило лицензи в области , в които министерството на околната среда, Норвегия Полярният институт и Институтът за морски проучвания поучават против изследване .

" Като се има поради, че към момента нямаме технология за разчистване на разливи в арктическа среда , в действителност няма смисъл да продължаваме с рандеман там ", сподели Келман.
 Норвегия отхвърли на Русия за Шпицберген
Норвегия отхвърли на Русия за Шпицберген

Писмо от Лавров останало без отговор

Ерленд Джордал, политически консултант в министерството на петрола и енергетиката в Норвегия, съобщи: " Широко парламентарно болшинство отвори по-голямата част от Баренцово море за нефтени изследвания преди повече от 30 години. Изключението е югоизточното Баренцово море, което бе намерено с необятен парламентарен консенсус през 2013 година след съглашение с Русия за морските линии , изтеглени в това море. В Норвегия имаме дълготраен опит с добра и сигурна нефтена активност в Баренцово море ".

" Имаме най-строгите правила за здраве и сигурност в света и самодейна политика за взаимно битие с риболова и други страни, които употребяват морето. "

Според контракта за Свалбард, който е подписан от 46 страни , Норвегия има суверенитет над острова с някои ангажименти . Той контролира милитаризацията на архипелага и разрешава на всички подписали да се занимават с търговски действия там, макар че до момента единствено Русия и Норвегия са го правили. Като суверенна страна обаче Норвегия е виновна за околната среда и по този начин би могла да наложи несъгласие върху всеки рандеман на петрол .

" Ако Норвегия искаше, те биха могли да заемат позиция ", сподели Келман. " Ние знаем, че изкопаемите горива са стеснен източник , тъй че би трябвало да се отстраним от това. Сега Норвегия и други страни имат опция да понижат потреблението и извличането на изкопаеми горива . Поглеждайки към бъдещето, Норвегия би могла да упражнява суверенното си право за положителното на хората. "

Ходът на Норвегия също рискува да усили напрежението с Русия , за която региона има голямо стратегическо значение . " През последните няколко години Русия модернизира своя северен флот с нуклеарни подводници и разшири в оенното си наличие в близкия архипелаг " Франц Йозеф ", разяснява Ригвик.

" Формално Русия поддържа контракта, само че прекосяването на Норвегия в незасегната преди този момент територия може да се възприема като експанзия . "

" Независимо какво прави Русия на юг, доста от анализите, които преглеждаме и включваме, демонстрират, че Русия не желае провокации в Свалбард или другаде в Арктика . За Русия е преимущество да си сътрудничи ", добави Келман.

" И по този начин, когато Норвегия ненадейно влезе и каже: " Ще упражним правата си и ще продължим с това изследване ", откритият въпрос е: в действителност ли е за изкопаеми горива или би трябвало да предизвика Русия, или композиция от двете ? "

Крайният период за кандидатстване за концесии е началото на 2021 година за те да бъдат предоставени скоро по-късно .
 Норвегия предизвести за 8 съветски нуклеарни подводници през защитата на НАТО към Съединени американски щати
Норвегия предизвести за 8 съветски нуклеарни подводници през защитата на НАТО към Съединени американски щати

" Най-голямата интервенция на съветски подводници след Студената война, демонстрираща дарба да заплашват източното крайбрежие на Съединени американски щати "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР