Норвегия планира да ограничи износа на електричество към Европа, ако

...
Норвегия планира да ограничи износа на електричество към Европа, ако
Коментари Харесай

Норвегия планира да ограничи износа на електроенергия заради ниски водни нива

Норвегия възнамерява да ограничи износа на електричество към Европа, в случай че равнището на водата в язовирите, където са построени нейните ВЕЦ-ове, остане ниско, оповестява Financial Times. Заради политически напън в резултат на високите цени на локално равнище лявоцентристкото държавно управление на Норвегия реши при започване на седмицата да даде приоритет на пълненето на язовирите, когато равнището на водата в тях е под междинните сезонни стойности. Страната е изнасяла електрическа енергия през цялото лято, макар че водата в доста от язовирите ѝ е достигнала най-ниско равнище от близо две десетилетия.

" Правителството ще подсигурява, че разполагаме с механизми, които дават приоритет на пълненето на нашите хидроенергийни резервоари и сигурността на доставките на електрическа енергия, и ще лимитират износа, когато равнището на водата в резервоарите падне до доста ниски равнища ", съобщи в понеделник пред политическите партии енергийният министър на Норвегия Терие Аасланд.

Според дирекцията за водни запаси и енергетика равнището на водата в южната част на Норвегия, откъдето се прави главно износът, е най-ниското от 1996 година насам. Аасланд съобщи, че управляващите в страната ще вземат решение за точния механизъм през идната седмица, само че допусна, че когато водните равнища в резервоарите паднат под междинното за сезона, износът ще бъде стеснен. Той също по този начин добави, че е допустимо, въпреки и малко евентуално, въвеждането на нормиране на електричеството в страната, в началото за уличното осветяване и планинските хижи.
Реклама
Норвегия е един от най-големите експортьори на електричество в Европа, като изнася oĸoлo eднa пeтa oт пpoдyĸциятa cи ĸъм cъceдни дъpжaви, нo зapaди ниcĸитe нивa нa вoдaтa в Южнa Hopвeгия, пpaвитeлcтвoтo oбяви, чe тpябвa дa дeйcтвa ceгa, зa дa пpeдoтвpaти вътpeшния нeдocтиг тaзи зимa.
Сигурността на доставките
Франция, различен огромен експортьор на електрическа енергия, също изпитва проблеми. Производството на електрическа енергия от нуклеарни реактори в страната е достигнало най-ниските си равнища за последните няколко десетилетия заради проблеми, измежду които и разяждане в по-старите централи.

Перспективата за ограничение на износа на електрическа енергия от Норвегия повдига спомагателни въпроси по отношение на сигурността на доставките на електрическа енергия в няколко страни тази зима, в това число Англия. Анализатори от английската консултантска компания Aurora Energy Reserch обявиха, че може да се наложи Англия да възобнови активността на въглищните електроцентрали, които би трябвало да бъдат изведени от употреба през идващия месец, с цел да бъде обезщетен дефицитът на норвежкия импорт.
Високи цени на електричеството в страната
Докато потреблението на електрическа енергия в доста европейски страни е останала на същото равнище или е намаляло от 1990 година насам, потреблението в Норвегия е повишено с съвсем 25% за същия интервал. Това се дължи главно на ограничението на използването на изкопаеми горива в страната и насърчаването на закупуването на електрически коли.
Реклама
На фона на недоволството заради високите цени на електричеството за локалните консуматори, макар рекордните облаги на страната от продаждбата на електрическа енергия, някои норвежки политици са предложили да се прекъсне износът на електрическа енергия, до момента в който се преодолее енергийната рецесия. Властите в страната обявиха, че това не е допустимо, защото Норвегия е част от енергийния пазар в Европа и е подписала двустранни съглашения, обхващащи преносната мрежа за експорт на електричество.
Свързани публикации Европа е получила повече газ от Съединени американски щати в сравнение с от Русия през юли 8 август 2022, 08:45 За хартия се чака над шест месеца, а цената й се подвига всекидневно 22 юли 2022, 06:55 Енергийният еврокомисар Кадри Симсoн: Черно море има голям капацитет за възобновима сила 15 юли 2022, 06:18 Норвежкият нефт запълва недостига от понижените съветски доставки 4 юли 2022, 10:35 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР