Норвегия обяви вчера, че ще отпусне 250 млн норвежки крони

...
Норвегия обяви вчера, че ще отпусне 250 млн норвежки крони
Коментари Харесай

Норвегия ще отпусне над 20 милиона евро за укрепване на ядрената безопасност в Украйна

Норвегия разгласи през вчерашния ден, че ще отпусне 250 млн норвежки крони (близо 21,5 млн. евро) за нуклеарната сигурност в Украйна на фона на опасенията към Запорожката АЕЦ след разрушаването на язовир " Каховка ", съобщи Франс прес.

„ Незаконната война, стартирана от Русия, съставлява опасност за нуклеарната сигурност и сигурност в Украйна “, се споделя в изказване на норвежкото външно министерство.

„ Една нуклеарна повреда в Украйна би имала последици освен за самата Украйна, само че и отвън нейните лимити “, добави министерството.

Помощта ще бъде разпределена сред вноска от 100 млн. норвежки крони за Международната организация за атомна сила (МААЕ), с цел да се даде опция на нейните специалисти да поддържат наличието си в няколко нуклеарни обекта в Украйна, в това число Чернобилската АЕЦ и Запорожката АЕЦ, и пакет от 150 млн. норвежки крони за подсилване на сигурност на оборудванията, написа Българска телеграфна агенция.

Средствата ще бъдат взети от „ Програмата Нансен “, дълголетен проект за помощ, който планува даването от Норвегия на гражданска и военна помощ на Украйна на стойност 75 милиарда норвежки крони за интервала 2023-2027 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР