Норвегия обяви мерки за гарантиране на сигурността на доставките на

...
Норвегия обяви мерки за гарантиране на сигурността на доставките на
Коментари Харесай

Топ износител на енергия за Европа ограничава доставките за континента

Норвегия разгласи ограничения за гарантиране на сигурността на доставките на електрическа енергия и може да ограничи част от износа на електрическа енергия към прилежащите страни, в случай че има риск от вътрешен дефицит, разгласи държавното управление.

Страната е един от най-големите експортьори на електричество в Европа, като изнася към една пета от продукцията си към прилежащи страни.

Властта възнамерява да вкара механизъм, съгласно който производителите на електрическа енергия от водноелектрически централи, които са най-разпространеният източник на електрическа енергия в Норвегия, ще дават отговор за поддържането на равнищата на водата в резервоарите над избрани равнища. Производителите ще би трябвало да рапортуват постоянно равнищата на водните резервоари, съобщи норвежкото държавно управление.

90% от производството на сила в Норвегия е с помощта на хидроенергията. Останалите към 10% от доставките на електрическа енергия в Норвегия идват от вятърна сила, написа Oilprice.

Планът за следене на равнищата на водата и за засягане на производството на електрическа енергия би трябвало да бъде преди зимата на 2023/2024 година, разяснява държавното управление.

" Искаме да подсигуряваме, че имаме задоволително сила за вътрешно търсене и за нашата промишленост ", сподели министър председателят Йонас Гар Стьоре.
 Норвегия измести Русия като най-големия снабдител на природен газ в Германия през 2022 година
Норвегия измести Русия като най-големия снабдител на природен газ в Германия през 2022 година

Миналата година Русия стартира последователно да понижава доставките на газ през тръбопровода " Северен поток "

Правителството ще наложи ограничавания върху износа на електрическа енергия, в случай че има риск от дефицит в страната. " Няма да изнасяме за нито един от нашите съседи, в случай че достигнем сериозно ниски равнища ", споделя норвежкият министър председател.

Сухото време през предишното лято в цяла Европа засегна норвежкото произвеждане на електрическа енергия. Докато Европа се опитваше да обезпечи природен газ за произвеждане на електрическа енергия и отопление през зимата, най-големият производител на нефт и газ в Западна Европа, Норвегия, имаше напълно друг проблем през лятото - сухото време. Когато водните резервоари за водноелектрическа сила бяха на критони равнища, управляващите на Норвегия помолиха операторите да не изнасят прекалено много електрическа енергия за останалата част от Европа и да не разчитат на импорт от останалата част на Европа, която изпитваше усложнения с енергийните доставки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР