Норвегия фактически е станала първото в света общество, което почти

...
Норвегия фактически е станала първото в света общество, което почти
Коментари Харесай

По-малко от 10% от хората в Норвегия плащат в брой

Норвегия в действителност е станала първото в света общество, което съвсем не употребява хартиените пари, съгласно висши стопански шефове на страната, представени от Business Insider. 

На конференцията в Лондон " City Week " заместител шефът на норвежката централна банка Йон Николайсен уточни, че равнището на преводите с пари в брой в скандинавската страна в този момент е толкоз ниско, че тя напряко може да бъде наречена страна, която не употребява парите като банкноти. 

По думите му по последни данни на банката Норвегия има под 3% от парите си в послание. По-малко от 10% от броя на покупките, в това число за пазаруване на кафета, са правени с норвежки крони. Парите в страната съвсем напълно са " изчезнали " и са невидими за човешкото око, до момента в който всичко се купува електронно. 90% от преводите в Норвегия се вършат посредством е-разплащане. 

Николайсен добави, че централната банка на Норвегия не е заложила като цел това да се случи, а то по-скоро е дело на обществото, което избира електронните способи за заплащане. 

Цяла Скандинавия се движи към " изгубване " на хартиените пари и моментите. Още през 2015 година анализатори разясниха, че Швеция към този момент е така наречен cashless страна, там даже се популяризират смешки, че просяците към този момент имат банкови постерминали - такава е неналичието на парите на физически притежател в циркулация. 

Друга смешка е, че Швеция е мястото, където в случай че използваш прекомерно доста пари в брой, банките се обаждат на полицията по съмнение, че може да си терорист или нарушител. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР