Норвегия деблокира доставката на стоки за нашите миньори до арктическия

...
Норвегия деблокира доставката на стоки за нашите миньори до арктическия
Коментари Харесай

Как Москва накара Осло да свали блокадата над руснаците в Шпицберген

Норвегия деблокира доставката на артикули за нашите миньори до арктическия архипелаг Шпицберген. Руснаците, работещи в тази специфична зона, към този момент не са застрашени от гладна гибел. Норвежките управляващи обясниха несполучливата обсада със глобите, за които в самото Осло откриха малка врата. Какво в действителност накара северните ни съседи да трансформират позицията си?

Норвежките управляващи се съгласиха да разрешат на товарите за съветските селища на полярния архипелаг Шпицберген да минават през тяхна територия, заяви в сряда норвежкият ефирен канал НРК, като се базира на външното министерство на кралството. Контейнерите се транспортират с норвежки камион от контролно-пропускателния пункт Сторскуг на границата до норвежкия град Тромсьо и по-късно по море до Шпицберген “. Норвежкото външно министерство изясни, че товарът, нужен за миньорите, работещи в архипелага - чиновници на държавния концерн “Арктикугол” - към този момент е на кораба, който се движи към полярните острови.

Генералното консулство на Русия в Шпицберген удостовери разрешаването на обстановката с доставката на артикули до островите. Два контейнера ще бъдат доставени на съветските миньори и другите съветски жители още на 8 юли.

Припомняме, че на Шпицберген има към 500 руснаци - 450 миньори и обслужващ личен състав в село Баренцбург и до 50 наши жители, които поддържат инфраструктурата през лятото и са подготвени да одобряват туристи в етнографския резерват село Пирамида.

До края на юни чиновниците на тръста “Арктикугол”, работещи в Шпицберген, бяха под опасността от гладна гибел. Тогава норвежките управляващи отхвърлиха молбата на Русия за прекосяване на артикули за наши жители през Граничен контролно-пропусквателен пункт Сторскуг, единственият Граничен контролно-пропусквателен пункт на руско-норвежката граница. По-рано, в края на май, към 20 тона артикули и съоръжение бяха спрени в Сторскуг. „ Със своето волево решение норвежките управляващи се пробват да оставят съветските миньори без храна, което по своята същина е аморално. Това нарушава правата на индивида и правилата на хуманизма “, сподели сенатор Константин Косачов.

Тази седмица Москва към този момент беше подготвена да премине към внезапни ограничения. Във вторник ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин разпореди на съответната комисия по интернационалните въпроси да прегледа денонсирането на контракта сред Руската федерация и Норвегия за делимитация на морските пространства и съдействие в Баренцово море и Северния ледовит океан. Андрей Климов, първият заместник-ръководител на интернационалния комитет на Съвета на федерацията, сподели: „ След прекратяването на контракта против Норвегия могат да се употребяват други принадлежности. Така че, в случай че бях на мястото на политиците в Осло, щях да бъда по-внимателен.”

Въпросът за денонсирането на срещата беше издигнат от депутата Михаил Матвеев (КПРФ), като означи, че Русия, според съглашението, е отстъпила 175 хиляди квадратни километра от Баренцово море в Норвегия. След това норвежкото външно министерство излезе с изказване, че договорът с Русия от 2010 година не предстои на денонсиране: „ такава опция не е планувана в текста на този документ “. На собствен ред представителят на съветското външно министерство Мария Захарова напомни, че норвежките управляващи нелегално постановиха едностранни стопански наказания против Русия.

Фактът, че обстановката в последна сметка е позволена и храната ще отиде от континента към архипелага, е „ резултат от разговор с съветската страна “, сподели в сряда Ане Лунде, представител на норвежкото външно министерство. Тя изясни логиката на норвежките управляващи: заради антируските наказания, към които кралството се причисли, товарите за Шпицберген не могат да бъдат превозени през норвежка територия с коли, регистрирани в Русия. Но в този момент казусът е решен и норвежка транспортна компания е транспортирала товара до пристанището Тромсьо (откъдето продуктите ще бъдат доставени на Шпицберген), акцентира Линде. Заобиколно решение е открито, удостовери съветският общоприет консул в архипелага Сергей Гушчин. Норвежки превозвачи са взели участие в доставката на артикули. Заради глобите контейнерите не могат да бъдат доставени от транспортен съд с съветска регистрация.

„ Когато обяснихме всъщност на норвежците, че не се майтапим и ще пазиме законните права на нашите жители, Осло очевидно разбра, че това е по този начин “, сподели сенатор Климов, разяснявайки решението на норвежките управляващи. Според първия заместник-ръководител на интернационалната комисия на Съвета на федерацията опцията за повтаряне на сходни произшествия в бъдеще зависи не от норвежките управляващи, а „ от техните задгранични настойници “. „ Ако задграничните настойници решат да си вземат отмора, тогава няма да има закъснение на товара известно време. Ако задграничните куратори желаят да окажат напън върху обстановката, те ще го създадат още веднъж с някакво опрощение, тъй като Норвегия, както и доста други европейски страни, за жалост, е полунезависима и полусуверенна страна. Такава взаимозависимост вреди на първо място на самите тези страни, на техните жители, на тяхното бъдеще, само че това е правилно “, сподели събеседникът.

Според Климов, като превантивна мярка по въпроса за снабдяването на съветски селища на Шпицберген, е належащо да се подсигурява, че норвежците, които „ с изключение на мощ не схващат от нищо друго “, няма да се уплашат да откажат настояванията на задграничните настойници „ да създадат нещо неприятно против Руската федерация “. „ Когато реализираме такова схващане за действителността, ще бъде по-лесно за всички, в това число и за Норвегия “, заключи Климов.

Редица специалисти обаче считат, че Норвегия не работи само в руслото на политиката на своя старши сътрудник в НАТО Съединени американски щати, само че и преследва личните си ползи. Има мнение, че Осло систематично се пробва да преразгледа статута на Шпицберген, който е бил специфична територия повече от 100 години. Положението на богатите на въглища острови се дефинира от Парижкия контракт, подписан преди повече от 100 години - през 1920 година Според документа суверенитетът на Норвегия е открит над оспорвания преди този момент архипелаг, само че Парижкият контракт дава на жителите на всички подписали страни равни права за икономическа употреба на естествени запаси (без да дава права на екстериториалност). Споразумението е подписано от 40 страни, само че на процедура съглашението е употребявано от две страни - Норвегия и Съветския съюз, а по-късно и нейният приемник Руската федерация. Специалният статут на Русия на островите се потвърждава от обстоятелството, чев село Баренцбург работи съветско генерално консулство.

„ За Норвегия договорът от 1920 година е по-малко значим от нормите и наредбите на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право и от нормите и наредбите на националното законодателство на страната. Всъщност Осло от дълго време се пробва да размие Парижкият контракт и за това е належащо непрестанно да основава нови ограничавания “, изясни по-рано Павел Гудев, водещ откривател в ИМЕМО на РАН.

В същото време, съгласно Вадим Трухачов, доцент от Факултета по интернационалните връзки и задгранични районни проучвания на Руския държавен филантропичен университет, изказването на норвежкото външно министерство за „ компромис “ и действителното разрешаване на разногласието демонстрира, че Осло се опасява да не се скара съществено с Москва. „ Норвежците ясно дадоха да се разбере, че ще ни създадат живота сложен, само че нямаше да стигнат до дъно “, счита източникът. В Москва имаше апели да се изпрати боен ескорт до морската граница с Норвегия - и това евентуално също е повлияло, счита Трухачов.

„ Норвегия не е Литва, която съществено възнамеряваше да блокира Калининград - в Осло повече или по-малко рационални хора седят в управлението, тъй че те взеха решение да не вилнеят, когато замириса на керосин “, сподели събеседникът. Руската страна подвигна летвата на полемиката, споменавайки опцията за денонсиране на контракта за морската граница и това в известна степен повлия на норвежците, връщайки полемиката в прагматично русло, сподели Трухачов.

„ В същото време би трябвало да се означи, че Норвегия постоянно се подценява у нас “, сподели източникът. “Трябва да ѝ обърнем повече внимание, тъй като страната е дребен, само че много сериозен комшия на толкоз сензитивно за нас място като Арктика. Възможни са неприятности. Норвегия не е Литва. Проблеми могат да зародят в зоната за отбрана на рибата към Шпицберген. Едно време това към този момент се случи - гонки на норвежки патрули за нашите риболовци”, напомня експертът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР