Норвегия би участвала в обсъждания, заедно с европейските си партньори,

...
Норвегия би участвала в обсъждания, заедно с европейските си партньори,
Коментари Харесай

Норвегия би обсъдила налагането на таван на цената на газа в ЕС

Норвегия би взела участие в разисквания, дружно с европейските си сътрудници, за евентуални дълготрайни газови контракти и ценови ограничавания, с цел да помогне за облекчение на енергийната рецесия. Това съобщи норвежкият министър председател Юнас Гар Стьоре пред в. " Файненшъл таймс ", предава Българска телеграфна агенция. 

Скандинавската страна се трансформира в един от най-големите печеливши от последствията от съветската инвазия в Украйна, измествайки Москва като максимален снабдител на газ в Европа, както и като забележителен експортьор на нефт и електрическа енергия на целия континент.

" Европа в този момент води изчерпателен спор за действието на енергийните пазари, по какъв начин могат да обезпечат по-достъпни цени за жителите, фамилиите, промишленостите, по какъв начин може да се оправи с дефицита на газ след експанзията на (руския президент Владимир) Путин ", сподели Сторе. Той обаче предизвести Европейски Съюз и държавните управления на страните членки да не одобряват ограничения, които в последна сметка заплашват енергийните доставки, до момента в който Европа се приготвя за тежка зима.

Норвежката държавна енергийна компания Equinor и други локални компании разискват с клиенти евентуални дълготрайни контракти, които биха могли да лимитират цената на газа на равнище по-ниска от настоящето, само че по-високо от цените отпреди година, настояват източници, осведомени с въпроса.

Главният изпълнителен шеф на Equinor Андерс Опедал заяви, че европейски клиенти са изпратили запитвания за разнообразни варианти за газови доставки, в това число сключването на дълготрайни контракти. " Винаги сме отворени да обсъждаме разнообразни договорености за доставка на газ, в това число и дълготрайни контракти за доставка ", сподели той.

" Отговорността за всевъзможни покупко-продажби е на компании като Equinor. Те би трябвало да носят отговорност за сключването на краткосрочни и дълготрайни съглашения със своите клиенти в Европа ", съобщи норвежкият министър председател.

Запитан дали Норвегия може да се съгласи на непринудено ограничение на цените, той отговори: " Не затварям вратата за хрумвания, които могат да отведат Европа напред. В бездънен интерес на Норвегия е да понижим несигурността, да увеличим надеждността на нашите съдружници и сътрудници ".

Норвегия към този момент е нараснала доставките на газ за Европа с 10% от началото на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР