Нормите за допустимите нива на електромагнитните излъчвания в България са

...
Нормите за допустимите нива на електромагнитните излъчвания в България са
Коментари Харесай

Чакаме европейски пари за 5G свързаност


Нормите за допустимите равнища на електромагнитните предавания в България са над 45 пъти по-строги от общоприетите в Европейския съюз, съобщи Андреана Атанасова
(снимка: МТИТС)

Два милиарда евро ще бъдат вложени в европейските инфраструктури за високоскоростна съгласуваност, като се подтиква и внедряването на мобилни мрежи от пето потомство (5G), посредством Механизма за свързване на Европа, заяви заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Андреана Атанасова.

Цифровата част от Механизма за свързване на Европа ще продължи самодейността за безвъзмезден безжичен интернет на публични места. По думите на Атанасова, ще се влага в „ локалните мотори на социално-икономическото развиване ” (публична администрация, учебни заведения, университети, библиотеки, лечебни заведения и медицински центрове, образователни, проучвателен и транспортни центрове, цифрови предприятия и др.), които са същинските основатели и снабдители на услуги от общ интерес.
още по тематиката
Според заместник-министъра, задачата на новата самодейност „ 5G общности ” е да има синергия сред към този момент осъществените планове по WiFi4EU, както и с националния План за възобновяване и резистентност.

„ Разгръщането на цифрова инфраструктура на територията на България включва създаване 5G съгласуваност по трансграничните коридори – автомагистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзката с Румъния и Турция, възстановяване на покритието в обитаемоте места, с фокус към периферни, едва обитаеми и селски региони. Предвижда се и поощряване на потреблението посредством даване на ваучери за абонамент ”, сподели още Атанасова.

Една от задачите на видеоконференцията бе да запознае локалните управляващи с изгодите от 5G технологиите и да развенчае, които те предизвикват. Петото потомство технологии обезпечава до 100 пъти по-висока скорост по отношение на съществуващата сега, над 99 % надеждност на връзката, 100% покритие, 90% понижение на употребяваната електрическа енергия и доста по-дълъг живот на батериите на крайните устройства, акцентира зам.-министърът.

Технологията има разнородни приложения: интелигентно ръководство на трафика, е-образование, е-здравеопазване, интелигентни градове, интелигентно фермерство, наблюдаване на непорочност на въздуха,, ръководство на дома и икономисване на битовите запаси и доста други, разясни Атанасова.

„ Петото софтуерно потомство ще направи опазването на здравето още е по-достъпно, изключително в дребните обитаеми места, защото на пациентите няма да се постанова да пътуват за рецепта или рутинна консултация със експерт. ще бъде налично до всяко домакинство. Интелигентните ферми ще дадат опция да се облекчи труда и да се употребяват технологии както за по-добри добиви, по този начин и за автоматизирано ръководство на  селскостопанската техника ”, уточни тя.

Нормите за допустимите равнища на електромагнитните предавания в България са над 45 пъти по-строги от общоприетите в Европейския съюз. „ Няма планове за смяна на тези строги ограничавания, тъй че животът и здравето на българските жители да са оптимално предпазени ”, заключи Атанасова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР