Нормативните проектопромени, с които се дава възможност на , са

...
Нормативните проектопромени, с които се дава възможност на , са
Коментари Харесай

Милка Василева: Работата на фелдшерите в детските ясли няма да реши проблема

Нормативните проектопромени, с които се дава опция на, са добра стъпка, която обаче надали ще реши казуса с дефицита на медицински фрагменти в бранша. Такова мнение изрази председателката на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева пред БНР.

„ Разбира се, лекарските асистенти и фелдшери имат право да работят в тази сфера на опазването на здравето, защото с изключение на диагностициране и лекуване на болесттите при децата, те към този момент са подготвени да поставят грижи и за здрави деца и имат известни педагогичен умения по отношение на новото образование на лекарските асистенти. Но в случай че би трябвало да мислим разумно, тяхното място е в ЦСМП – там, където те са планувани да работят, тяхното образование е директно ориентирано към Спешната помощ и те биха били потребни най-много там на българското общество “, разяснява Василева.

По думите ѝ обаче казусът с дефицита на фрагменти в яслите не може да бъде решен по този начин, тъй като: „ В България сега има към 2000 фелдшери на възраст над 50 години и единствено към 40 новодипломирани лекарски асистенти “.

Милка Василева означи, че дефицитът на експерти от направление „ Здравни грижи “ е всеобщ, неналичието на медицински лица в детските ясли е същата, както и в другите сфери, и аргументите за нея също не се разграничават.

„ В учебното и детското опазване на здравето, в това число в яслените групи, общо за цялата страна работят към 8000 медсестри и акушерки. И за тези към 8000 души не се откриха благоприятни условия заплатите да бъдат почтено увеличени през годините, тъй че те да бъдат стимулирани да работят в тази сфера на българското опазване на здравето “, разяснява тя.

Председателката на БАПЗГ добави, че в по-голямата си част работещите в детските ясли са в пенсионна възраст и в случай че те изоставен, ще би трябвало да се търсят разновидности немедицински лица да поемат грижите за дребните деца. „ Проблемът е извънредно сериозен и тази разпоредба се пробва някак си да помогне за справяне с кадровия недостиг в детските ясли. Действително, ще има сътрудници, които биха почнали да работят в детска ясла, само че те ще бъдат единици, това просто не взема решение казуса “, счита тя.

Василева напомни, че от медицинските университети излизат към 500 медсестри и към 150 акушерки годишно, което е извънредно незадоволително. „ Дори да бъдат увеличени оптимално броя на местата в направление „ Здравни грижи “, са нужни доста години, с цел да бъдат подготвени задоволително фрагменти, само че и за съответната мотивация да останат да работят в България “, разяснява председателката на БАПЗГ.

В умозаключение тя съобщи: „ Ситуацията е извънредно сериозна. При изискване, че имаме 22 300 медицински сестри, като 30% от тях са в пенсионна възраст над 65 години, 31% са в пенсионна възраст над 60 години и разбирате какъв брой остават във възрастта сред 25 и 60 години. Така че ситуацията е извънредно трагично. Ако не се вземат незабавни ограничения за вярно остойностяване на нашия труд, за почтено възнаграждение, за по-добри условия, за проявление на почитание към нашата специалност, няма да има никакви положителни промени и след няколко години ще останем с по-малко от 10 000 медицински сестри “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР