Нормативни промени, които да позволят и паркирането пред блоковете в

...
Нормативни промени, които да позволят и паркирането пред блоковете в
Коментари Харесай

Платеното паркиране в столицата ще обхване още територии

Нормативни промени, които да разрешат и паркирането пред блоковете в границите на синя и зелена зона в София да са платени, предлага " Център за градска подвижност " (ЦГМ). Дружеството събира парите от платеното паркиране и поддържа зоните. Ръководството му желае промени в общинската разпоредба за придвижването, които също така би трябвало да доведат и до плануваното от месеци уголемение на зелената зона.

С промените ще бъдат направени нови към 5500 паркоместа в 4 региона. От тя се чакат 4.2 млн. лв. приходи на година.

Освен това се плануват и промени в разпоредбите за издаване на така наречен винетки за паркиране за живеещите в регионите с платено паркиране.

Нови 5500 места

Основният мотив за промени в общинската разпоредба е плануваното от много време уголемение на зелената зона в регионите " Оборище ", " Лозенец ", " Красно село " и " Възраждане ". То беше поискано от районните кметове и съгласно администрацията се поддържа от живеещите в съответните квартали. Така те се надявали да паркират по-лесно пред жилищата си, а безразборното прекъсване да бъде лимитирано.

Ако предлагането на общинското сдружение бъде признато, разширението на зоната би трябвало да е реалност от 1 ноември.

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се заплаща по 1 лев на час, а оптималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер.

Предложението за " Красно село " е зелената зона да обхване карето от улици сред булевардите " Иван Гешов ", " Пенчо Славейков ", " Ген. Тотлебен " и улица " Георги Софийски ".

Във " Възраждане " се планува платено да стане паркирането сред булевардите " Сливница ", " Константин Величков ", " Александър Стамболийски ", улиците " Гюешево ", " Партений Нишавски ", " Българска ливада ", " Камен Андреев ", " Добруджански край ", бул. " Ген. М. Д. Скобелев " – ул. " Опълченска " и ул. " Димитър Петков ".

В " Оборище " новите платени места ще са в карето сред булевардите " Христо и Евлоги Георгиеви ", " Данаил Николаев " и " Ситняково " и улиците " Черковна " и " Султан тепе ".

В " Лозенец " зелена зона би трябвало да има и в така наречен " Горен Лозенец ", който остана отвън последното уголемение на платеното паркиране през есента на предходната година. Тогава платени места бяха начертани в другата част на квартала, която е по-близо до центъра.

За разчертаването на новите места и слагането на знаци ще бъдат изхарчени към 3 млн. лв.. Около 900 000 лв. ще отидат за създаване и ремонт на тротоари в новите зони.

Засега не се възнамерява зелена зона към входа на Южния парк при бул. " Витоша ", защото разискването там посочило, че живеещите в близост не желаят да заплащат, с цел да паркират. В същото време там има сериозен проблем с безсистемно спрели коли. Ат ЦГМ се заканиха да го решат, защото следва да пуснат още 10 нови " паяка ".

Острови на безплатното паркиране

От " Център за градска подвижност " употребяват това, че наредбата би трябвало да се трансформира поради разширението на зелената зона и оферират запълване на пропуски в нормативната уредба. Един от тях разрешавал в платените зони към момента да съществуват острови на безплатното прекъсване. Това се получавало, защото платените паркоместа може да са на обществена общинска благосъстоятелност, част от пътната инфраструктура. Така се изпускали паркингите пред блоковете, когато не са край улица.

Подобен проблеми имало в кварталите " Яворов " и " Лозенец ", където в зелена зона влизат улиците към блоковете, само че не и местата за паркиране пред тях. Това довело до тъжби от живеещите в квартала, че не могат да спрат пред домовете си, защото пространството е заето от пришълци, които желаят да избегнат заплащането за прекъсване.

Промени за винетките

ЦГМ предлага и смяна на разпоредбите за издаване на така наречен винетки, които се купуват от живеещите в региона на синя и зелена зона. За зелената зона цената е 100 лв. за 12 месеца или по 10 лв. на месец за първа кола. За втори автомобил се заплаща два пъти повече, а за трети, четвърти и т. н. - три пъти. За синя зона винетките костват по 150 лв. за първа кола, 300 лв. за втора и 450 лв. за всяка последваща.

От компанията обаче оферират ограничаване на броя на стикерите за паркиране до 3 за парцел, защото имало случаи на издадени по 6 винетки на домакинство.

Възможно е да се усили и цената на стикера за трети автомобил. От ЦГМ не са създали такова предложение, само че изявления в тази посока се чуха от общинските съветници.

Предстои измененията в наредбата да бъдат оповестени за публично разискване и импортирани за гласоподаване от общинския съвет. От ЦГМ се надяват те да са факт преди лятната почивка на общинарите, защото им трябват 3 месеца, с цел да приготвят въвеждането на зоните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР