Нормално е преминаването към еврото да води до съмнения. Тази

...
Нормално е преминаването към еврото да води до съмнения. Тази
Коментари Харесай

БНБ: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната

Нормално е прекосяването към еврото да води до подозрения. Тази позиция изрази по време на полемика за Еврозоната Ивайло Яйджиев, заместник-министър на финансите. В наш народен интерес е да влезем в Еврозоната , безапелационен бе той.

Яйджиев регистрира, че сега имаме суверенитет да се откачим от еврото и валутния ръб , който ще загубим, в случай че влезем в клуба на богатите. Ако влезем в Еврозоната ЕЦБ ще има грижа за нас. Еврото е втората най-широко употребена валута в света, изясни заместник-министърът на финансите. Ще бъдем подкрепени от една мощна централна банка, увери Яйджиев. Освен това участието щяло да е добре за финансовата ни система.

Според Любомир Каримански е значимо да имаме проект за въвеждане на еврото . Той обаче би трябвало да бъде изпълнен след утвърждението на стратегически разбор за изгодите от участието в Еврозоната. Можем ли да спазим датата 1 януари 2024?,съмнява се националният представител от Има Такъв Народ. Той упорства за осведомителна акция за всяка фаза от присъединението.
 Инфлацията в еврозоната доближи рекордните 8,1%
Инфлацията в еврозоната доближи рекордните 8,1%

Надхвърлен е пикът от 7,4% през предходните два месеца

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев посочи, че присъединението към Еврозоната е сложна тематика. Съдбата на процеса зависи от политическата воля на българския парламент, посочи той. С момента сме в периферията на Европейски Съюз, в случай че сме в Еврозоната ще сме в ядрото на общността. Сега или допустимо най-скоро би трябвало да станем част от клуба на богатите, съгласно него. Еврозоната не може да бъде сурогат на неприятна макроикономика политика , предизвести Радев.

Еврозоната построява механизми против произшествия и вероятността, по думите му, една страна да влезе във финансова рецесия е по-голяма в случай че е в периферията, в сравнение с в случай че е част от Еврозоната. Той поучава да се направи разбор на икономическите критерии. България има опит от присъединяване в институции на Еврозоната, сподели още гуверньорът на централната банка.

Българска народна банка е интегрирана в механизмите на единния паричен съюз. Най-трудният аршин за участието в Еврозоната за осъществяване е инфлацията, по думите му. Според него евентуално страната ни ще бъде по-благоприятно третирана по този аршин. Членството в Еврозоната, съгласно него, ще усили приходите.

Припомняме, че предходната седмица, като се планува това да се случи от 1 януари 2024 година.
 България не се е справила с пандемията от инфлация
България не се е справила с пандемията от инфлация

Европейска комисия чака инфлацията в българия да доближи 11.9 % през 2022 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР