„Нормално е премиерът Борисов да не е в парламента, защото

...
„Нормално е премиерът Борисов да не е в парламента, защото
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: С поредната смяна на министри, управляващите се опитват да пробутват едно и също

„ Нормално е министър председателят Борисов да не е в Народното събрание, тъй като се приказва за неуспеха на ГЕРБ в опазването на здравето. Питах се каква е повода - неумението на Борисов да си избере подобаващ здравен министър или неспособността им да ръководят бранша. Но си мисля, че повода е една - нежеланието да се опълчват на ползите на огромните фармацевтични компании и частни ползи, отвращение да се организира каквато и да е промяна в бранша, на нежеланието ви да спрете източването на системата ". Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев от парламентарната естрада преди избирането на Кирил Ананиев за нов министър на опазването на здравето.

Той акцентира, че единствено по този начин може да си изясни и тази поредна промяна на министри.

„ Защото всякога се пробвате да пробутвате едно и също. Сега слушам, че Кирил Ананиев, с добра биография и престиж, щял да бъде спасителят. Всеки път сменяме министъра и обясняваме по какъв начин започваме промените и от на следващия ден нещата стават по-добри, с цел да не се усъвършенства нищо ", сподели още той.

Бойчев изрично възрази против това да се предлага кандидатурата на Ананиев, като индивида, който ще реши проблемите в опазването на здравето с обяснението, че е финансист и ще вкара надзор и правила.

„ Но господин Ананиев сега е ръководител на НЗОК и това му е работата. В момента ще го извадите от мястото, което прави надзор. Не е правилно и това, че ще прави политики като министър, тъй като политиките се вършат в Народното събрание и от болшинството, което го избира ", акцентира националният представител.

Според Бойчев е значимо господин Ананиев да даде отговор на редица въпроси: „ Готов ли е да постави завършек на този престъпен реекспорт на лекарствени артикули, когато знаете, че се изписват с предписания на подправени пациенти, заплащат се от Касата и по-късно се изнасят в чужбина. По оценки това са 200 - 300 млн. лева загуби ", разяснява зам.-председателят на левицата.

Според него, до момента в който Ананиев е в Касата, средствата за лекарствени артикули тази година ще надвишат планувания бюджет със 100 млн. лева и всяка година не престават да порастват.

„ Всеки нов министър дава обещание нови финансови правила, по които ще работят болничните заведения. Всеки път ги чакаме, само че единственото, което се случва, е промяна в бордовете на ръководство в тези лечебни заведения. Факт е, че задълженията порастват и към този момент са над 500 млн. лева ", уточни той.

Според него не може през 2000 година да има 1 млн. души приети в болница, а сега да са 2,3 млн. души.

„ Добре, че страната ни е дребна, другояче тази система всички ще ни направи заболели, единствено и единствено да изписва разноски ", сподели още Бойчев.

Той е на мнение, че е в случай че не се промени нищо, е доста огромна заплахата новият министър да се трансформира в следващото камикадзе, което ще премине през министерството на опазването на здравето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР