Нормалният човек поглъща най-малко 50 000 частици микропластмаса годишно и

...
Нормалният човек поглъща най-малко 50 000 частици микропластмаса годишно и
Коментари Харесай

Хората поглъщат най-малко 50 000 пластмасови частици годишно

Нормалният човек гълтам минимум 50 000 частици микропластмаса годишно и вдишва сходно количество. Това демонстрира първото изследване за оценка на поглъщането от хората на пластмасовото замърсяване, написа " Гардиън ".

Истинският брой евентуално е неведнъж по-висок, защото единствено дребен брой храни и питиета са оценени за пластмасово замърсяване. Учените предизвестиха, че пиенето на доста бутилирана вода фрапантно е нараснало консумирането на пластмасови частици.

Въздействията върху здравето от поглъщането на микропластмаса са незнайни, само че те биха могли да отделят токсични субстанции. Някои частици са задоволително дребни, с цел да обхванат в човешките тъкани, където могат да провокират имунни реакции.

Замърсяването с микропластмаса се основава най-много от разпадането на пластмасови боклуци и наподобява, че е публикувано на всички места по света. Изследователите откриват микропластмаси на всички места, където погледнат - във въздуха, почвата, реките и най-дълбоките места в океаните по света.

Те са откривани в чешмяна и бутилирана вода, морски блага и бира. Пластмаса е открита също в човешки изпражнения за първи път през октомври, потвърждавайки, че хората гълтам пластмаса.

Новото изследване, оповестено в сп. Environmental Science and Technology, е взело данните от 26 предходни изследвания, които мерят количеството микропластмасови частици в риба, миди, захар, сол, бира и вода, както и във въздуха в градовете.

След това учените са употребявали диетичните инструкции на държавното управление на Съединени американски щати за пресмятане на броя на частиците, които хората биха погълнали за една година. Възрастните хора ядат към 50 000 микропластмасови частици годишно, а децата - към 40 000, демонстрират техните оценки.

Повечето типове храни и питиета не са били изследвани, само че това не значи, че изследването е оценило единствено 15 на 100 от приема на калории. " Не познаваме голямо количество. Налице са някои огромни пропуски, които би трябвало да бъдат запълнени ", разяснява Кийран Кокс от Университета на Виктория в Канада, който е началник на проучването.

Други храни, като да вземем за пример самун, модифицирани артикули, месо, млечни артикули и зеленчуци, може също да съдържат толкоз пластмаса, добавя ученият. " Действително е доста евентуално в тях да има огромни количества пластмасови частици. Реално човек може да гълтам стотици хиляди годишно ", добавя Кокс.

Някои от най-хубавите налични данни са за водата, като бутилираната вода съдържа приблизително 22 пъти повече микропластмаса спрямо чешмяната вода. Човек, който е консумирал единствено бутилирана вода, ще погълне 130 000 частици годишно единствено от този източник, акцентират откривателите, спрямо 4 000 частици от чешмяната вода.

Учените не знаят какво се случва, когато микропластмасите биват вдишвани, само че новото изследване допуска, че " множеството вдишани частици ще бъдат погълнати ", вместо да бъдат изкашляни или изкихани. Изследователите също по този начин са пресметнали, че микропластмасовите частици, които се натрупват за едно хранене дневно, биха могли да прибавят още десетки хиляди към годишното употребявано количество.

Кийран Кокс даде да се разбере, че към момента не са известни резултатите върху здравето, само че сподели, че погълнатите пластмасови частици съставляват " висок риск от излагане във връзка с броя. Това би могло да бъде евентуален обезпокоителен сигнал сигурно ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР