Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

...
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
Коментари Харесай

Защо Русия иска да се избави от долара?

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Table Normal " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family: " Times New Roman " ; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}
В последно време в Русия все по-често се приказва за нуждата да се ограничи потреблението на американската валута, написа в собствен коментар съветския уебсайт Репортер. Този въпрос се разисква на държавно равнище, само че в допълнение към представители на държавните структури, водачите на водещите банки в страната упорстват за дедоларизация на съветската финансова система. Например, ръководителят на Външнотърговската банка на Русия Андрей Костин има вяра, че е належащо интернационалните сметки да се извърнат в рубли. Това ще отбрани съветската стопанска система от външни фактори.

Всъщност е много елементарно да се отървете от доларовите заплащания на вътрешния пазар. Сега страната има всички нужни лостове за това. Така че, тя може просто да забрани осъществяването на покупко-продажби в задгранична валута за физически и юридически лица. Няма спънки пред това в страната, задоволително е единствено да се създадат промени в законодателството. Освен това самите банкери означават понижение на интереса на елементарните руснаци към доларовите депозити. Единственият въпрос е какъв брой сходна мярка като възбрана на доларовите заплащания в страната в действителност ще бъде от изгода за страната. Особено в случай че се вземе поради, че в ежедневния живот доларовите заплащания се срещат по-рядко и по-рядко. Сега жителите интензивно отварят депозити в рубли, получават заеми в рубли, което също понижава известността на $ в границите на страната.

Ако приказваме за интернационалните разплащания, там обстановката наподобява доста по-сложна. Да се принудят задграничните компании и страните да се разплащат с Русия в рубли и да резервират рубли за осъществяване на заплащания не е толкоз просто. Освен това петролът, чийто експорт носи най-голямата част от приходите от външната търговия на Русия, се продава и купува на международния пазар за долари. Макар че не толкоз от дълго време на борсата в Шанхай, фючърсите на петрола се появиха в китайски юан, те не получиха сериозна известност.

Но главният проблем с превръщането на интернационалните заплащания в рубли е неустойчивостта на валутния курс на рублата. В постсъветския интервал на вътрешната история рублата е спаднала неведнъж. Съответно е много рисково за непознатите страни и сдруженията да запазят огромни активи в рубли, защото те могат да се обезценят няколко пъти заради разнообразни условия.

Между другото, Русия не е единствената страна в постсъветското пространство, която приказва за отхвърли да употребява американската валута. Наскоро министърът на националната стопанска система на Казахстан Тимур Сюлейменов разгласи сполучливия преход към националната валута. Според него както популацията, по този начин и предприемачите употребяват $ все по-малко. Тоест, в евразийското пространство, а по-късно в световен мащаб, де-доларизацията в действителност има известни вероятности. С течение на времето позициите на щатската валута може съществено да отслабнат, въпреки че е малко евентуално да чакаме този резултат в обозримо бъдеще. Преходът до разплащанията единствено в рубли ще стане вероятен, в случай че съветската стопанска система стане в действителност мощна и постоянна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР