Nordea Open, първи кръгДоминик Тийм – Емил Руусувуори 3-6, 6-1,

...
Nordea Open, първи кръгДоминик Тийм – Емил Руусувуори 3-6, 6-1,
Коментари Харесай

Сушата приключи: Тийм с първа ATP победа от 14 месеца насам


Nordea Open, първи кръг

Доминик Тийм – Емил Руусувуори 3-6, 6-1, 7-6(5)

Доминик Тийм се класира за осминафинала на ATP 250 шампионата в Бостад след трагичен триумф над Емил Руусувуори. Триумфът е доста специфичен за австриеца, защото е първи за него в Тура след завръщането му в края на март. Последната ATP победа на някогашния №3 преди днешния конфликт датираше от миналогодишния Мастърс в Рим.

Следващият конкурент на австриеца ще бъде четвъртият подложен Роберто Баутиста Агут.

Тийм бе по-ефективен на начален удар, като записа повече асове (6-1) и направи по-малко двойни неточности (3-6) от своя конкурент. Шампионът на US Open за 2020 година завоюва 65% от точките си на първи сервис (45/69) и осъществя пет от седемте си точки за пробив (71%), до момента в който Руусувуори оползотвори единствено три от своите дванадесет брейкпойнта (25%).

Началото на мача бе доста по-добро за финландеца, който проби още при започване на поведе с 3-0. Тийм редуцира пасива си, само че незабавно по-късно Руусувуори записа нов брейк и усили задатъка си на 5-1. Австриецът прояви неотстъпчивост, като в идващите два гейма избави по един брейкпойнт и върна един от пробивите, намалявайки резултата на 5-3, само че Руусувуори не му разреши да продължи да се надява на поврат и завърши първата част при 6-3 в своя изгода.

Във втория сет обаче Тийм подсети за най-дорите си дни, демонстрирайки нападателния и техничен тенис, който го бе трансформирал в една от водещите фигури в Тура. При 1-1 австриецът избави три следващи брейкпойнта и завоюва подаването си, след което продължи да господства над международния №43. Роденият във Виена тенисист даде на съперника си единствено четири точки в идващите четири гейма и след два следващи пробива изравни резултата в мача, спечелвайки изрично сета с 6-1.

Напълно уместно за сходен мач, заключителният сет бе и най-драматичният. Тийм навакса пасив от 0-2, след което съумя за повторно да пробие сервиса на Руусувуори и реализира поврат за 4-3 Финландецът обаче незабавно изравни резултата, а в оставащите геймове никой от двамата не стигна до нов брейкпойнт. В последвалия тайбрек Тийм позволи равнене от 5-2, само че в последна сметка опитът и класата на австриеца си проличаха в най-важните моменти и той победи с 3-6, 6-1, 7-6(5) след 2 часа и 39 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР