Нора СТОИЧКОВАЗвучна европейска плесница получиха работодателите по повод равнищата на

...
Нора СТОИЧКОВАЗвучна европейска плесница получиха работодателите по повод равнищата на
Коментари Харесай

Звучна плесница

Нора СТОИЧКОВА
Звучна европейска плесница получиха работодателите във връзка нивата на минималното възнаграждение у нас. То би трябвало да е 50% от междинната заплата, отсече Европарламентът. Както желаеха и социалистите в предишния парламент, като 41 пъти вкарваха предложение тя да стане 850 лева още тази година - нещо, което отговаряше на европейската инструкция.
Но не би. Всички други партии в Народното събрание въртяха, сукаха и най-после предизборно взеха решение от следващата година това да се случи. 
Минималната заплата е основана, с цел да се търси обществена правдивост и да се ограничи употребата на евтината работна ръка, която у нас наброява повече от половин милион наети.  България е на първите места по брой работещи небогати и по неравенства. 
Работодателите, несъмнено, че са срещу. Увеличението на заплатите за тях значи повече осигуровки, повече налози. Но поради незаслужено ниското възнаграждение на труда у нас всеобщо хората хукнаха по Европа и света да си изкарват хляба. Което задълбочи демографската рецесия до такава степен, че в този момент работодателите се оплакват от сериозен дефицит на работна ръка в множеството браншове. И, хайде, да внасяме от чужбина служащи, тъй като били съгласни на по-малко пари. Само че по този начин нито стопанска система, нито непоклатимост, камо ли разцвет можем да имаме.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР