Нора СТОИЧКОВАИзбори с привкус на газ. И, честито! - опцията

...
Нора СТОИЧКОВАИзбори с привкус на газ. И, честито! - опцията
Коментари Харесай

Избори и газ

Нора СТОИЧКОВА

Избори с привкус на газ. И, честито! - опцията да забележим на върха на страната още веднъж ГЕРБ и Движение за права и свободи, най-малко социологически, наподобява напълно действителна. С парламентарна патерица " Възраждане ". Двете страни на една и съща копейка. Макар че единствено чисто луди могат да желаят власт в рецесията. Да, по-лесно се краде от хазната в смутни времена, само че политическата цена е кървава.

Така наподобява близкото бъдеще, откакто Има Такъв Народ провали и третия мандат за сформиране на държавно управление. Кои партии ще влязат и до каква степен пъстър ще бъде вотът през октомври е въпросът. Знае се, че колкото повече партии влязат, толкоз по-кратък ще бъде животът на идващото постоянно държавно управление. Т.е идната година още веднъж да се трансформира в избирателен маратон, каквато обстановка наблюдавахме през 2021-ва. Само че в злокобна композиция с тежка енергийна рецесия. Режим на газ и ток, съчетано с непостижимо високи цени на енергоносителите и оттова - на всички артикули и услуги. Още занапред " Булгаргаз " желае цели 55% нарастване на цената за газа за август. КЕВР е блокирана. Какво ще става наесен с цените не е мъчно да си представим.

Но мъчителният проблем е, че идните избори няма да донесат политическа непоклатимост.

Шареният парламент, в който разнообразни лобита си купуват депутати за съответното болшинство, когато им трябват, към този момент сме го гледали. И България в никакъв случай не е добрувала в такива времена.

От друга страна, от време на време нещата би трябвало да се объркат тотално, с цел да се оправи обстановката. Инак по какъв начин ще се разбере най-накрая, че нито младите, нито новите политици " ще ни оправят " страната.

Някои още дуднат по адрес на Българска социалистическа партия, че се бавила две седмици с връщането на мандата. Невероятно, само че факт - такива единични гласове се чуват и от редиците на самата партия. Сякаш имат персонален интерес от това, друго разумно пояснение няма. Аргументите им просто дрънчат на кухо.

А простата истина е, че таман Българска социалистическа партия предлага работещи решения за идната сложна зима. Но на политическите брокери защо са им работещи партийни стратегии, че да ги поддържат. Те желаят безпорядък - политически, стопански, обществен. Слаба страна им би трябвало, че да може да инкасират по-успешно присъединяване си във властта.

В този смисъл да се трансферира отговорността за разсипията в страната върху комплицираната геополитическа обстановка просто е несериозно. Унгарецът Орбан да не би да е в по-добро състояние? А прави за страната си нужното, без значение от всички камъни, които летят към него. Ами гъркът Мицотакис - той да не би да е извънземен? Опъна се изрично на апелите на Европейски Съюз да понижаваме 15% потреблението на газ. България клекна, че е по-лесно. Груба неточност. Утре ще ни кажат да понижим и къпането, дишането и кой знае още какви магарии ще измислят бюрократите в Брюксел.

Знаем, че всеки народ си заслужава елитите, а всяка страна - печалната орис. Но по този начин безхаберно, както я караме, надалеч няма да стигнем. В авангарда ни трябват съществени политици с ясно схващане и съответна стратегия какво би трябвало да се прави, с цел да се лимитират отрицателните последствия от рецесията. Другото е от Лукавия.

Подкрепете ни като последвате или харесате вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР